Cuprins
Dacă când vrei să ai grijă de banii tăi și eventual să îi ”crești”, unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le ai în vedere este investirea lor. Metodele de a spori banii sunt multiple și depind foarte mult de apetitul pe care îl ai pentru risc și pentru profit. Pentru că am adus noțiunea de risc în discuție, este foarte important de precizat faptul că investițiile pot fi clasificate în primă fază în două tipuri:
investițiile sigure, care garantează un profit (de cele mai multe ori foarte mic) ;
investițiile riscante (care pot genera venituri foarte mari, dar care comportă riscuri mari- cum ar fi spre exemplu investițiile în criptomonede).
Investițiile - domenii de interes, avantaje și dezavantaje
Principiul investițiilor este foarte simplu și, de asemenea, foarte avantajos. Practic, atunci când ai o sumă de bani, investirea acesteia în diferite produse financiare este aducătoare de profit. Iată în ce poți investi banii și care este rata profitului pe care îl poți obține.
Investiții în titluri de stat și obligațiuni
Titlurile de stat sunt unele dintre cele mai sigure instrumente financiare, cu un grad de risc foarte mic.
Ele reprezintă emisiuni speciale lansate de către stat, prin care acesta se împrumută de la populație. Banii sunt folosiți pentru acoperirea datoriilor statului, iar beneficiarii, adică persoanele care subscriu, primesc o anumită dobândă la banii împrumutați.
Dobânzile diferă de la un titlu de stat, la altul, în funcție de maturitatea acestora și de inflație. Spre exemplu, există titluri de stat cu maturitate de 1 an, 3 ani și 5 ani, iar dobânda este stabilită per fiecare emisiune. În general cele mai bune dobânzi se înregistrează la depozitele pe termen lung, însă există și excepții, cum ar fi titlurile de stat emise în luna august a anului 2022, atunci când dobânda pentru titluri cu maturitate de un an a fost de 8.25%.
Avantajul titlurilor de stat este acela că sunt garantate de către stat și că profitul obținut nu este impozabil, spre deosebire de dobânda obținută din depozite bancare.
Ușorul dezavantaj este acela că sunt investiții pe termen lung, banii sunt blocați până la maturitatea titlurilor, iar dacă te gândești să îi scoți mai devreme, vei pierde dobânda aferentă acestora.
Depozite bancare și conturi de economii
Depozitele bancare oferă și ele o soluție în ceea ce privește investițiile, însă este nevoie să studiezi foarte bine opțiunile. Depozitele bancare sunt foarte atractive și au dobânzi comparabile cu cele ale titlurilor de stat. Spre exemplu, dobânzile sunt între 2-6%, iar perioadele pot fi de patru, șase luni sau un an. Totuși, ar trebui să ai în vedere aici faptul că dobânzile sunt impozabile, așadar este recomandat să te documentezi foarte bine cu privire la oferta băncilor.
Află mai multe despre depozite bancare
În cazul conturilor de economii dobânzile sunt mai mici, însă beneficiul major este cel al faptul că dispui de bani în orice moment. Dobânda se actualizează lunar, pentru sumele disponibile în cont, iar aceasta nu se mai acordă atunci când lichidezi total contul.
Criptomonede
Criptomonedele sunt investiția momentului în prezent, iar multe persoane optează pentru acest gen de investiții online. Totuși, piața criptomonedelor este extrem de volatilă, iar schimbările se pot petrece de la un moment la altul.
Dacă îți place adrenalina și vrei să obții rezultate și mari randamente fonduri de investiții, atunci poți intra chiar în procesul de minerit, sau poți opta pentru varianta de a investi într-o anumită monedă virtuală pe care să o lași să oscileze, fără să te temi de schimbări. Totuși, pentru că investițiile în crypto sunt destul de riscante, este important să investești doar sume de care te poți lipsi, pentru că poți oricând să pierzi banii investiți, la fel de ușor precum poți obține profit.
Se recomandă de asemenea tranzacționarea doar pe platforme avizate, sigure, pentru că pe lângă pericolele ce țin de investiție în sine, poți fi și ținta hackerilor care îți pot fura datele contului.
Investiții la bursă
Investițiile la bursă par a fi relativ simple, procesul bazându-se majoritar pe a cumpăra ieftin și pe a vinde scump. Tranzacționarea se poate face și fără a cumpăra acțiuni, iar mărfurile tranzacționate pot fi de orice tip, de la cereale la petrol. Bursa este însă de asemenea volatilă, așa că trebuie să fii atent la sumele pe care ești dispus să le aloci în acest proces. Piața FOREX este întotdeauna o opțiune bună pentru investiții, fiind preferată de mulți investitori.
Află mai multe din Ghidul nostru pentru investitorii începători
Investiții în aur
Aurul este considerat a fi dintotdeauna cea mai bună monedă de schimb pentru orice. Aurul nu se devalorizează, iar un exemplu în acest sens este dublarea prețului acestuia în perioada 2017-2022. Deși acest scenariu părea aproape imposibil, iată că în timp aurul își poate dubla valoarea, iar acest lucru este un indicator clar al faptului că aurul este una dintre cele mai sigure investiții.
Investiții imobiliare
Cumpărarea unui imobil poate fi o soluție foarte bună și o investiție pe măsură. O locuință poate fi achiziționată cash sau prin credit și mai apoi valorizată prin închiriere. Atenție însă, achiziționarea cash nu comportă riscuri, însă dacă te gândești să cumperi o locuință prin credit, ar trebui să arunci o privire și pe indicele ROBOR și IRCC. Acești doi indici influențează foarte mult valoarea ratelor, aceasta putându-se dubla sau chiar tripla pe fondul inflației foarte mari. Este așadar nevoie de precauție și eventual de sfatul unor specialiști în domeniul financiar, care să te ajute să iei cele mai bune decizii.
Află mai multe despre indicele IRCC
Investiții peer to peer (P2P)
Pentru a investi este nevoie de bani, iar sumele pe care le aloci ar trebui să nu depășească capacitatea ta financiară. Este important să stabilești foarte bine sumele pe care te poți baza pentru investiții, fără ca acestea să influențeze foarte mult nivelul tău de trai. Totuși, o soluție în acest sens poate fi conceptul de investiții peer to peer, un împrumut pe care îl poți accesa de la diferiți investitori, din fondurile lor proprii, fără ca acest lucru să îți afecteze veniturile.
Dacă vrei să investești o sumă mai mare și crezi că ai flerul, norocul și cunoștințe suficiente pentru a susține acest proces, atunci poți apela la un credit nebancar cu aprobare rapidă, care să îți permită să dispui rapid de bani. Plata ratelor o poți face etapizat, astfel încât acestea să nu îți afecteze traiul.
Investițiile au în mod cert randament dacă ești foarte bine pregătit în domeniu și dacă îți calculezi cât mai bine șansele de reușită. Reinvestește profitul, acolo unde este cazul și cere ajutorul specialiștilor dacă în timpul procesului ai nevoie de lămuriri suplimentare.
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.