Bursa de valori: sfaturi pentru investitorii începători

Cuprins

Share
Tweet
Share

Potrivit statisticilor Fondului de Compensare a Investițiilor, în luna decembrie 2021 au existat aproximativ 82.000 de investitori pe Bursa de valori. Numărul acestora este în creștere cu 10% față de luna septembrie a aceluiași an. Evoluția este susținută și în prezent datorită numărului ridicat de companii listate, dar și a istoricului randamentelor obținute.

Dacă îți dorești și tu să investești la bursă, descoperă în cele ce urmează câteva informații utile pe care trebuie să le știi, precum și pașii pe care ar trebui să îi urmezi atunci când vrei să începi să investești.

1. Informează-te

Fără să ai o bază solidă asupra acestui domeniu, investițiile la bursă îți pot aduce pierderi substanțiale. Din acest motiv, este foarte important să te documentezi înainte să investești în instrumente financiare.

Primul lucru pe care ar trebui să îl cunoști este diferența dintre acțiuni, fonduri mutuale și ETF-uri deoarece în acest mod poți decide în ce este mai bine să-ți plasezi banii.

Atât acțiunile, cât și fondurile mutuale și ETF-urile sunt instrumente financiare care te pot ajuta să obții un profit substanțial pe bursă. În timp ce o acțiune reprezintă o cotă parte dintr-o anumită companie, un fond mutual reprezintă un instrument investițional care utilizează resursele mai multor investitori și le investește în mai multe valori mobiliare (acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, etc). 

În același timp, un ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție de active, precum acțiuni, obligațiuni, indici și mărfuri, care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. ETF-urile se tranzacționează activ pe tot parcursul zilei de tranzacționare, în timp ce tranzacțiile cu fonduri mutuale se închid la sfârșitul zilei de tranzacționare. Acestea din urmă sunt gestionate de experți în domeniu, iar investiția ta într-un fond mutual presupune achiziția mai multor active care fac parte din fondul respectiv.

În ceea ce privește investițiile în acțiuni, procesul este destul de simplu: atunci când achiziționezi o acțiune pe bursă, aceasta îți oferă un drept de proprietate asupra unei părți din capitalul social al firmei. Cu cât firma respectivă va fi mai profitabilă, cu atât și prețul acțiunilor va crește, lucru care îți poate aduce profitul dorit.

Alte lucruri pe care ar trebui să le cunoști sunt: principalii indici de referință, istoricul companiilor care te interesează, dar și tipurile de tranzacții pe care le poți efectua pe bursă. Iată câteva surse din care poți să afli aceste informații:

 • cărți de specialitate, precum „Bursa și strategiile investițiilor bursiere” de Titu I. Băjenescu;

 • site-ul Bursei de valori;

 • forumuri și comunități alcătuite din investitori cu experiență;

2. Setează-ți un buget

Odată ce consideri că ești pregătit să investești la bursă, este necesar să îți setezi un buget pe care să-l investești în instrumentele alese. Nu uita că indiferent de experiența și cunoștințele pe care le ai, investițiile la bursă nu îți garantează un profit.

Pentru a obține banii pe care te-ai gândit să îi investești, cea mai bună idee este să economisești în fiecare lună un anumit procent din veniturile tale. O alternativă este și solicitarea unui împrumut, cu condiția ca dobânda lunară să fie mai mică decât randamentele medii obținute la bursă. Este însă un pas destul de riscant, pe care nu-l recomandăm investitorilor la început de drum.

De asemenea, nu recomandăm să amâni plata unor cheltuieli necesare pentru a investii banii la bursă deoarece, în ciuda faptului că ai șanse de a obține profit, există și riscul de a nu recupera banii respectivi.

3. Alege platforma de trading potrivită

Iată care sunt cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le aibă o platformă eficientă de trading:

 • rapiditatea execuției. Piețele financiare sunt foarte dinamice și, de multe ori, este nevoie să iei decizii „la secundă” pentru a obține rezultatul dorit. Din acest motiv, platforma ta de tranzacționare trebuie să răspundă instant la comenzile tale.

 • mobilitatea. Pentru a nu pierde nicio oportunitate, ai nevoie de o platformă de trading compatibilă cu cât mai multe dispozitive: telefon, tabletă, desktop, etc. În acest mod, poți efectua tranzacții oricând, cu ajutorul dispozitivului care îți este la îndemână.

 • ușurința utilizării. Investitorii trebuie să aibă posibilitatea de a utiliza platforma într-un mod cât mai facil, fără să fie nevoie de parcurgerea unor training-uri consumatoare de timp. Așadar, cu cât platforma de trading este mai intuitivă, cu atât îți va fi mai ușor să profiți de oportunități.

 • securitate. Nu în ultimul rând, platforma trebuie să fie securizată, astfel încât bugetul tău și instrumentele financiare în care ai investit să fie apărate în cazul unor tentative de fraudă online.

În România există diverse astfel de platforme pe care le poți folosi pentru a investi la bursă. Iată câteva exemple:

 1. eToro – oferă tranzacții de acțiuni fără comisioane și îți permite să copiezi strategiile altor investitori.

 2. Tradeville – este o platformă extrem de configurabilă care îți oferă posibilitatea de a-ți ajusta interfața și meniul în funcție de nevoile tale. De asemenea, nu percepe comisioane la alimentarea sau retragerea fondurilor în băncile în care Tradeville are conturi.

 3. XTB – nu percepe taxe pentru deschiderea contului de investitor și nici pentru retrageri;

4. Implementează o strategie de investiții în funcție de profilul tău de risc

Înainte de a investi, este recomandat să descoperi care este profilul tău de risc. Caracteristicile profilului tău se pot afla cu ajutorul unui chestionar online care testează măsura în care un investitor este dispus să-și asume anumite riscuri care pot duce la pierderea sumei de bani investite.

În funcție de punctajul obținut, există 5 profiluri de risc: foarte conservator, conservator, moderat, dinamic și agresiv. 

De exemplu, dacă profilul tău de risc este unul foarte conservator, atunci tipul de investiții care ți s-ar potrivi sunt cele în titluri de stat, deoarece acestea sunt considerate a fi cele mai sigure. Dacă ești un investitor conservator sau unul cu profil moderat, atunci ai putea să optezi pentru investițiile în acțiuni pe termen lung sau în fonduri mutuale. Totodată, dacă profilul tău este unul dinamic sau agresiv, poți alege să tranzacționezi activ acțiuni ale companiilor listate pe bursă.

5. Documentează-te cu privire la companiile în care investești

Atunci când investești în acțiuni, este primordial să te documentezi despre companiile a căror acțiuni dorești să le cumperi. Iată ce aspecte ar trebui să verifici:

 • profitabilitatea societății – în general, investițiile tehnologice sau în aparatură te pot ajuta să deduci dacă societatea este profitabilă și investește în dezvoltare;

 • domeniul de activitate – situația generală a domeniului de activitate poate fi un factor important care să te ajute să estimezi nivelul de succes al societății în viitor;

 • cine se află la conducerea societății – dacă persoanele care conduc societatea sunt controversate, există șansele ca valoarea acțiunilor să sufere o scădere în viitor;

 • competitorii – analizează situația competitorilor și a strategiilor acestora pentru dezvoltare.

Investițiile la bursă vin cu o serie de riscuri care, dacă ești dispus să ți le asumi, îți pot aduce randamente substanțiale în timp. Cu toate acestea, nu uita să investești responsabil!

Autor:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Articole relevante

17 ianuarie 2024
Cum să descoperi ce tip de investitor ești
Află ce tip de investor ești și noi te vom ajuta să alegi în ce să investești. Este necesar să cunoști gradul de risc la care ești dispus să te expui.
Citește mai mult
17 ianuarie 2024
Totul despre Bursa de Valori București (BVB)
Descoperă cum poți tranzacționa la cea mai importantă Piață de Capital din România, BVB. Află mai multe despre instrumentele financiare oferite de BVB.
Citește mai mult
17 ianuarie 2024
Tipuri de investiții
A alege în ce să investești poate fi dificil. Simplifică-ți decizia învățând despre diferitele tipuri de investiții. Află mai multe din articolul nostru.
Citește mai mult
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved