Cuprins
Investirea banilor este o modalitate excelentă de a crește economiile noastre și de a maximiza valoarea banilor pe termen lung. Prin investirea surplusului de bani din bugetul tău, schimbările de pe piața de valori nu îți vor afecta bugetul lunar. Dacă ești interesat de subiectul investițiilor, cu siguranță ai auzit de NFT-uri, unele dintre cele mai noi și neobișnuite produse de investiții.
Jetoanele nefungibile, numite și tokenuri non-fungibile sau NFT-uri, pe scurt, reprezintă cea mai recentă tendință digitală, iar investiția în acestea poate fi foarte profitabilă. În rândurile următoare, vom clarifica ce sunt NFT-urile, vom explica câțiva termeni importanți și vom prezenta câteva concepte înrudite, cum ar fi rezumarea modului în care funcționează blockchain-ul (lanțul de blocuri), adică unitățile de date unice dintr-un registru contabil informatic. Cu ajutorul acestor informații, vei înțelege mai bine NFT-urile și vei putea decide dacă investirea în NFT-uri este potrivită pentru tipul tău de investitor.
Jetoane NFT - pe scurt
Jetonul nefungibil reprezintă un lucru care nu poate fi înlocuit. NFT-ul este un articol unic sau un lucru din care există o singură bucată în întreaga lume. Prin urmare, nu poate fi înlocuit cu un altul la fel. Sunt comparabile cu cărțile de colecție din anii '80, deși NFT-urile sunt schimbate exclusiv online ca bunuri digitale. Sunt resurse digitale unice stocate pe blockchain.
Jetoanele nefungibile permit legarea obiectelor fizice de resurse digitale și, astfel, caracteristicile articolului pot fi salvate în ambele medii. Dovada deținerii unui NFT este ușoară datorită unicității lor. Elementul original, cum ar fi un videoclip muzical sau o animație GIF, poate avea mai multe copii făcute după el, dar informațiile despre proprietarul articolului original sunt salvate pentru totdeauna în lanțul de blocuri al NFT-ului.
Ce este blockchain-ul?
Tehnologia blockchain este una dintre cele mai mari revoluții tehnologice de la crearea internetului, sau cel puțin așa cred mulți. Blockchain-ul este o succesiune de evenimente ale căror faze sunt împărțite între participanții acestor evenimente. Împreună, ele formează o bază de date care poate fi verificată din mai multe surse diferite. Pe scurt, blockchain-ul este o tehnologie în care mai mulți actori, necunoscuți între ei, produc și întrețin baze de date descentralizate.
Fiecare fază a acestor lanțuri este legată de evenimentul precedent, iar baza de date poate fi întreținută fără o instanță de guvernare. Lipsa intermediarilor crește încrederea în rândul participanților. În plus, oricine poate vedea în interiorul lanțului de blocuri, informațiile sunt ușor de urmărit și este foarte dificil de falsificat.
Articolele NFT sunt legate în primul rând de lanțul de blocuri Ethereum (ETH). Ethereum este a doua cea mai mare criptomonedă din lume, după Bitcoin. Acesta include un registru permanent al tranzacțiilor digitale, care permite salvarea unei cantități mai mari de informații și, prin urmare, și posibilitatea de a susține tehnologia NFT. Alte criptomonede au, de asemenea, posibilitatea de a-și crea propriile lanțuri de blocuri NFT, dacă doresc să facă acest lucru. ETH funcționează ca o piață "fără încredere", ceea ce înseamnă că construcția sa permite tranzacții fără terți.
Cumpărarea NFT-urilor
Moneda folosită pentru tranzacționarea NFT-urilor este criptomoneda, dintre care cele mai populare sunt Ether, WAX și Flow. Unele piețe permit plăți și cu carduri de credit, ceea ce înseamnă că este posibil să nu ai nevoie de un portofel criptografic.
Moneda "cripto"
Cu siguranță ai auzit de Bitcoin, care este cea mai cunoscută monedă criptografică. Cu toate acestea, există mii de alte criptomonede în lume, iar altele noi sunt create în mod continuu. Moneda criptografică este un echivalent digital al schimbului tradițional de bani. Valoarea criptomonedelor se bazează pe legea cererii și ofertei. De exemplu, există doar un număr limitat de Bitcoin existente. Aceasta înseamnă că își mențin valoarea comparabilă cu aurul, deși nu toate monedele Bitcoin au fost încă extrase.
Ce este un portofel criptografic?
Portofelul criptografic este un portofel electronic destinat stocării criptomonedelor. Din motive de securitate, este recomandat să achiziționezi un portofel criptografic atunci când cumperi criptomonede. Deoarece există mai multe opțiuni disponibile, este important să cercetezi puțin pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru tine.
Opțiunile disponibile variază de la portofele electronice, cum ar fi portofelele online și mobile, până la portofelele fizice de hârtie. Cu o versiune mobilă, poți avea acces la criptomonedele tale de oriunde și oricând, în timp ce portofelul de hârtie este protejat de hackeri și stocat în siguranță în sertarul biroului tău. Așadar, ambele opțiuni vin cu anumite beneficii și dezavantaje.
Când cumperi NFT-uri, vei primi o bucată unică dintr-un articol. La fel ca orice alte articole, și NFT-urile vin în diferite forme și sunt folosite în scopuri diferite. Dacă alegi cu atenție NFT-ul cu scopul de a investi în el, ai posibilitatea de a obține profit atunci când îl vinzi. Deși pot exista copii ale piesei originale, informațiile despre proprietar sunt salvate în lanțul de blocuri al piesei originale și rămân acolo indiferent de ce s-ar întâmpla. Dacă ai creat articolul NFT sau ești proprietarul inițial al acestuia, informațiile tale sunt salvate în fundal în mod permanent. În acest fel, proprietarul inițial poate câștiga un comision și atunci când articolul este ulterior revândut.
Crearea și vânzarea NFT-urilor
Dacă dorești să creezi și să vinzi NFT-uri, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi o platformă de tranzacționare. Platformele populare includ Nifty Gateway, SuperRare, Zora și Rarible, dar sunt multe altele disponibile. De exemplu, OpenSea este o piață digitală de NFT-uri și criptomonede care seamănă cu un supermarket care oferă puțin din toate.
Crearea unui NFT este un proces simplu, similar cu adăugarea unei imagini pe Facebook: încarci fișierul în serviciu și îi oferi o descriere. De asemenea, poți adăuga informații ascunse în blockchain, care sunt vizibile doar proprietarului. Crearea lor este foarte ușoară și gratuită, dar, din păcate, există și câteva dezavantaje:
Tehnologia blockchain folosește multă energie electrică, ceea ce afectează direct costurile creării NFT-urilor. Chiar dacă piețele oferă acest serviciu "gratuit", costurile secundare pot crește considerabil. Consumul de energie pentru un singur NFT nu este calculat, dar, în medie, se estimează că crearea unui NFT utilizează echivalentul cantității de energie electrică consumată de un cetățean UE într-o lună.
Spre deosebire de crearea unui NFT, vânzarea lui nu este gratuită pentru vânzător. Înainte de a vinde NFT-ul, va trebui să alegi modul în care dorești să-l vinzi. Metodele disponibile sunt de regulă licitație, preț fix sau bazate pe oferte. De asemenea, va trebui să informezi platforma cât de mult comision dorești să câștigi din revânzarea articolului. Platformele percep comisioane în funcție de opțiunile pe care le-ai ales.
Investițiile în NFT-uri
Investind în NFT-uri, poți cumpăra piese de artă și alte articole fără intermediari. Astfel, proprietarul piesei evită să plătească terților pentru marketing sau să vândă articolul prin alți comercianți. Cumpărarea NFT-urilor poate adăuga, de asemenea, varietate investițiilor tale. După cum probabil știi, este important să-ți diversifici investițiile pentru a reduce riscurile.
Investiția în NFT-uri nu este cel mai simplu lucru. Prin urmare, deși sunt foarte populare în zilele noastre, puțini oameni le înțeleg cu adevărat valoarea, iar lipsa unor posibili cumpărători poate afecta vânzarea articolelor tale în viitor.
Dacă te gândești să investești în NFT-uri, îți sugerăm să continui să studiezi și să-ți aprofundezi cunoștințele înainte de a lua o decizie. Ca în cazul oricărei alte investiții, este întotdeauna benefic să înțelegi riscurile înainte de a investi.
» » Dacă investițiile în NFT-uri nu sunt pentru tine, poți citi despre alte forme de investiții aici, sau îți poți găsi profilul de investitor citind acest articol.
FAQ
Ce face un NFT să fie valoros?
Valorile NFT-urilor sunt determinate de mai mulți factori, printre care raritatea, originalitatea, utilizarea, și popularitatea creatorului. Un NFT poate fi deosebit de valoros dacă reprezintă o operă de artă digitală unică, o piesă de colecție rară sau dacă este creat de un artist sau un brand foarte cunoscut. De asemenea, valoarea poate crește dacă există o cerere mare din partea colecționarilor sau dacă NFT-ul oferă drepturi de acces exclusiv sau beneficii în lumea digitală sau reală.
Este investiția în NFT-uri sigură?
Investiția în NFT-uri, ca și în cazul altor tipuri de investiții, implică un anumit nivel de risc. Valoarea unui NFT poate fluctua semnificativ în funcție de tendințele pieței, cerere și alte factori externi. Există și riscul legat de securitatea digitală, inclusiv posibilitatea de fraudă sau pierderea accesului la NFT-uri din cauza pierderii cheilor private ale portofelului digital. Este esențial să faci cercetări amănunțite înainte de a investi, să evaluezi riscurile și să investești doar sume pe care ești dispus să le pierzi.
Pot să vând un NFT pe o altă platformă decât cea pe care l-am cumpărat?
Da, în general, poți vinde un NFT pe o altă platformă decât cea pe care l-ai cumpărat, cu condiția ca ambele platforme să fie compatibile cu același standard de blockchain pe care este emis NFT-ul. Majoritatea NFT-urilor sunt create pe blockchain-ul Ethereum și respectă standardul ERC-721 sau ERC-1155, ceea ce înseamnă că pot fi tranzacționate sau vândute pe orice piață care acceptă aceste standarde. Pentru a face acest lucru, va trebui să transferi NFT-ul în portofelul tău digital și apoi să-l listezi pentru vânzare pe platforma dorită, urmând instrucțiunile specifice acelei piețe.
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.