Cuprins
Un buget personal bine structurat și planificat este cheia siguranței și stabilității financiare. Bugetarea presupune gestionarea veniturilor și a cheltuielilor într-un mod intenționat și bine direcționat, astfel încât să fie posibilă reducerea datoriilor și atingerea obiectivelor financiare. Cu toate acestea, multe persoane nu știu cum să procedeze sau de unde să înceapă când vine vorba de crearea unui buget personal.
Prin urmare, în această postare, vom prezenta cele mai populare modele de bugetare personale și te vom ajuta să găsești sistemul cel mai potrivit pentru tine și pentru nevoile tale. Iată cum poți obține controlul asupra finanțelor tale și cum îți poți atinge obiectivele financiare:
Regula 50-30-20
Regula 50-30-20 este un model de bugetare ușor de înțeles și utilizat pe scară largă, dezvoltat de senatorul american Elizabeth Warren. Această metodă presupune împărțirea venitului net (după taxe) în trei categorii diferite:
50% pentru cheltuielile de bază, așa numite nevoi esențiale. Aici putem include cheltuieli precum chiria sau rata la casă, mâncare, asigurări, etc.
30% pentru activitățile de agrement și relaxare. În această categorie intră ieșirile în oraș, shopping-ul, călătoriile sau hobby-urile.
20% pentru obiectivele de economisire și rambursarea datoriilor, cum ar fi depunerile într-un cont de economii, provizioanele de pensie sau împrumuturile.
De exemplu, dacă venitul tău lunar net este de 5000 de lei, ar trebui să cheltuiești maxim 2500 de lei pe cheltuielile de bază, să rezervi 1500 de lei pentru relaxare și dorințele tale iar 1000 de lei să îi pui deoparte în contul de economii sau să îi folosești pentru a achita datoriile.
Acest model este deosebit de potrivit pentru persoanele cu un venit stabil, deoarece o parte semnificativă a venitului este destinată economiilor și dorințelor. Metoda este, de asemenea, recomandată pentru începătorii în materie de bugetare care caută o modalitate eficientă, dar simplă, de a-și gestiona banii.
Bani în plicuri
La prima vedere, sistemul plicurilor poate părea un pic învechit. Cu toate acestea, este o metodă de bugetare foarte simplă și, mai ales, clară. Cu această metodă, îți împarți banii în diferite plicuri, fiecare plic reprezentând o anumită categorie, cum ar fi alimente, chirie, îmbrăcăminte sau activități de petrecere a timpului liber.
Pentru a începe cu sistemul plicurilor, trebuie să decizi la începutul lunii câți bani poți cheltui pentru fiecare categorie și să împărți banii în mod corespunzător în plicuri.
De exemplu, dacă vrei să rezervi 1000 de lei pe lună pentru activități de relaxare, pui această sumă în numerar într-un plic etichetat. Odată ce plicul este gol, nu mai sunt disponibili bani pentru acea categorie și orice activitate sau achiziție va trebui să aștepte până luna următoare.
Principalul avantaj al metodei plicurilor este că te ajută să nu cheltuiești prea mulți bani pe anumite categorii. Prin urmare, este o metodă excelentă pentru persoanele care preferă să aibă banii disponibili în numerar și nu vor să facă calcule procentuale sau să utilizeze instrumente bancare online.
Zero-based budgeting (ZBB) sau Bugetarea cu bază zero
Bugetul cu bază pe zero este o metodă populară de bugetare care nu se bazează pe procente, ci presupune planificarea detaliată a finanțelor.
Metoda spune ca la începutul fiecărei luni trebuie pregătit un plan precis și complet cu privire la modul în care va fi utilizat fiecare leu din venitul tău net. Denumirea metodei vine de la faptul că la sfârșitul lunii, veniturile minus cheltuielile sunt egale cu zero. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să cheltuiești toți banii, deoarece, spre deosebire de metoda plicului, sunt incluse în plan și economiile.
Pentru a-ți crea propriul buget cu bază zero, urmează următorii pași:
Notează-ți venitul net lunar: Acesta include nu numai salariul, ci și, de exemplu, veniturile din chirii sau alte activități.
Notează-ți cheltuielile estimate pentru luna respectivă: Acum că știi cât vei câștiga în luna respectivă, îți poți planifica cheltuielile, împărțindu-le foarte precis în categorii. Categoriile ți le definești singur. Câteva exemple ar putea fi: chirie, alimentele, economii, investiții, sală de sport/alte sporturi, ieșiri la restaurant/cafenea, renovări și multe altele.
Scazi cheltuielile din venituri: Conform denumirii metodei, rezultatul ar trebui să fie zero. Dacă nu este cazul și mai rămân bani, împarte suma rămasă în categoriile de cheltuieli, preferabil în categoria de economii sau investiții. Cu toate acestea, dacă constați că ai planificat mai mulți bani pentru cheltuieli decât vei încasa, trebuie să reduci bugetul și să aloci mai puțini bani în categoriile individuale.
Avantajul principal al metodei bazate pe zero este că fiecare leu este cheltuit în mod conștient. În acest fel, păstrezi controlul asupra finanțelor și eviți costurile sau datoriile neașteptate. Cu toate acestea, metodă cu bază pe zero presupune, de asemenea, o analiză atentă, puțin timp și desigur, respectarea planului.
Modelul "Pay Yourself First"
Modelul "pay-yourself-first" este o altă metodă populară de bugetare. Spre deosebire de alte metode de bugetare, cu această metodă obiectivele de economisire și investire au prioritate. Pentru a face acest lucru, stabilești la începutul fiecărei luni câți bani vei aloca pentru economisire, investiții sau achitarea datoriilor. Această sumă este considerată o cheltuială fixă și are prioritate în fața altor cheltuieli. Abia după aceea urmează pe listă cheltuielile precum chirie, alimente sau facturi. Întrucât obiectivul de economisire pentru luna respectivă a fost deja atins, poți cheltui restul banilor după bunul plac.
De exemplu, dacă ai un venit net lunar de 5.000 de lei și vrei să economisești sau să investești 1000 de lei din această sumă, cei 1000 de lei vor fi prima sumă dedusă după ce primești salariul. Astfel rămâi cu 4000 de lei pentru alte cheltuieli fixe și variabile.
Modelul "Pay Yourself First" este potrivit persoanelor care doresc să economisească sau să investească mai mult și să o facă în mod regulat. Pentru a obține siguranță financiară este important ca obiectivele de economisire să fie în fruntea listei de priorități. Dacă încă nu ai început să investești și vrei să afli ce tip de investiții ți se potrivește cel mai bine, citește articolul nostru despre diferitele tipuri de investiții sau ghidul nostru de investiții pentru începători care poate fi foarte util.
Modelul "Pay Yourself First" este, de asemenea, un model bun pentru începătorii în materie de bugetare, deoarece nu necesită calcule complicate, ceea ce îl face foarte simplu de aplicat.
Metoda celor 6 borcane
Metoda celor 6 borcane este o metodă inovatoare de bugetare care extinde regula larg cunoscută 50-30-20 printr-o clasificare a cheltuielilor mai bine definită. În loc să îți împărțiți veniturile în trei categorii, această metodă oferă șase categorii diferite pe care le poți gestiona sub forma unor conturi diferite.
55% pentru nevoile de bază: Pentru cheltuielile fixe și nevoile de bază, cum ar fi facturile de telefonie mobilă, alimentele și costurile de transport.
10% pentru acumularea de avere: Acest cont servește ca bază pentru economiile tale pentru pensie sau alte economii pe termen lung. Prin alocarea a 10% din venitul tău net, îți vei construi o fundație financiară solidă, care îți va permite să duci o viață fără griji în viitor.
10% pentru rezerve: Spre deosebire de contul de acumulare de capital, acesta este destinat economiilor pe termen mediu. De asemenea, poți accesa acești bani înainte de pensionare, de exemplu pentru a te răsfăța cu o vacanță. Și în această categorie depui lunar 10% din venitul net.
10% pentru continuarea studiilor: Educația este un factor important, care aduce beneficii în toate etapele vieții, dar care adesea vine cu un cost ridicat. Contul pentru continuarea studiilor îți oferă posibilitatea de a investi în propria dezvoltare, atât profesională cât și personală.
10% pentru plăceri: Metoda ține cont și de faptul că avem nevoie de relaxare și distracție. Prin urmare, acest cont îți va permite să cheltuiești bani pe lucruri care îți fac plăcere, care te ajută să îți reîncarci bateriile după o săptămână obositoare.
5% pentru donații: Ultimul cont al metodei celor 6 borcane este rezervat scopurilor caritabile. Pune deoparte 5% din venitul tău net lunar pentru a face bine și a ajuta alți oameni.
Este important să subliniem că banii din conturile menționate anterior nu trebuie neapărat cheltuite în fiecare lună. Dimpotrivă, pentru a economisi, ar trebui să încerci să cheltuiești doar pe ceea ce este necesar.
Concluzie
Există multe modalități diferite de a planifica și gestiona bugetul personal. Modelele prezentate aici îți oferă o bază bună dacă vrei să știi cum sunt cheltuiți banii tăi și dacă vrei să economisești mai mult. Fiecare dintre aceste modele are propriile avantaje și dezavantaje, motiv pentru care alegerea va depinde de preferințele personale și de obiectivele tale financiare.
În general, este important să nu te grăbești atunci când planifici bugetul și să îți stăpânești cu adevărat finanțele. Doar așa poți stabili un buget realist, de care o să te poți ține pe termen lung. Un buget bine structurat te poate ajuta să îți îmbunătățești situația financiară, să reduci datoriile și să îți atingi obiectivele de economisire.
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.