Cum să descoperi ce tip de investitor ești

Share
Tweet
Share
6 minute de lectură
17 ian. 2024

Într-o lume în care banii sunt într-o continuă mișcare este normal să îți dorești să investești. Este important însă să îți alegi ”luptele” și să te avânți doar în investițiile pe care le poți susține și pentru care ai cu adevărat nervi de oțel. Discutăm în acest material despre tipurile de investitori și te ajutăm să îți găsești propria personalitate în materie de investiții. 

Ce înseamnă să investești?

Investițiile presupun să ai la îndemână o sumă de bani, alta decât bugetul lunar, stabilită exact pentru a fi alocată unor proiecte menite să scoată profit. Unele investiții pot fi realizate pe termen scurt, de tipul depozitelor sau cumpărării de titluri de stat, în vreme ce altele presupun strategie, atenție și răbdare, având o evoluție pe termen lung. 

O definiție a investițiilor este aceea că un beneficiar implică o sumă de bani într-un proces financiar, în scopul de a obține profit.

Acest lucru necesită însă cântărirea atentă a opțiunilor, eventual studierea unor cărți despre investiții la bursă și eventual o discuție cu un consultant financiar, care să poată identifica cele mai bune opțiuni în care să investești. 

Cum să afli ce fel de investitor ești?

Dacă vrei să afli ce profil de investitor ai, primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți verifici ”apetitul” pentru adrenalină și capacitatea de a rămâne calm, chiar și în cele mai dificile situații. Acest lucru se corelează și cu preferințele în materie de investiții, deoarece acestea pot fi clasificate în funcție de gradul lor de risc, astfel:

Investiții cu grad mic de risc

În această categorie intră acele tipuri de investiții care oferă garanția recuperării banilor și a unui plus - dobândă la aceștia.

Titlurile de stat și obligațiunile sunt cele mai simple și mai puțin riscante forme de investiții, deoarece acestea sunt emise de către stat, iar statul are șanse relativ mici să falimenteze.

Tot investiții cu risc foarte mic sunt și achizițiile de imobile, care se dovedesc a fi stabile mai ales în contextul cumpărării cash și în închirierea ulterioară a acestora.

Investiții cu grad mediu de risc

În această categorie sunt incluse investițiile în conturi de economii și depozite bancare, despre care nu poți fi sigur niciodată. Practic, în vreme ce este mai puțin probabil ca statul să se declare falimentar, o bancă are șanse mai mari să o facă. Așadar există riscul de a nu-ți recupera investiția sau de a o recupera doar parțial.

Investiții cu grad ridicat de risc

Acțiunile la bursă, cât și tranzacțiile FOREX se încadrează în această categorie datorită modificărilor în timp real a indicilor și valorilor.

Aceste metode de tranzacționare cer timp și răbdare și nu investiții haotice, fără un plan foarte bine stabilit.

Tot în categoria investițiilor cu grad foarte mare de risc sunt criptomonedele care, deși fascinează pe toată lumea, sunt o investiție extrem de volatilă. Este nevoie de o înțelegere foarte bună a noțiunilor, pentru a avea certitudinea că deciziile luate sunt cele corecte.

Știind aceste detalii este foarte simplu să înțelegi ce fel de investitor ești. Poți fi un investitor pasiv, care așteaptă evoluția lucrurilor, fără să intervină în proces, sau poți fi un investitor activ, care mută sume de bani, care cumpără ieftin și vinde scump pe bursă și care trăiește pentru adrenalina momentului. 

Atunci când îți faci însă profilul de investitor ar trebui să te gândești și la aspectul financiar. Ești un investitor pe sume mici, dacă aloci bugete de test sau sume foarte mici și poți fi un mare jucător, câtă vreme pregătești bugete mari. Această clasificare nu trebuie să te determine să investești mai mult decât o faci deja, cu orice riscuri ce derivă din acest lucru. Din contră, dacă ești un investitor care alocă sume mici, îți vei ști banii la adăpost sau nu vei suferi în cazul în care îi pierzi.  Pe de altă parte însă, investițiile mari sunt și cele care aduc cea mai mare rată de profit, așadar dacă ești un astfel de investitor, cu siguranță vii cu temele făcute la masa investițiilor. 

Tipuri de investitori - concluzie

A fi investitor implică și un mare grad de răspundere, așadar este recomandat să analizezi foarte bine opțiunile și personalitatea ta în ceea ce privește dinamica banilor. Conform specialiștilor, există câteva categorii principale de investitori, după cum urmează:

  • investitori neexperimentați, defensivi - aceste persoane se tem de riscurile investițiilor, nu au cunoștințe temeinice în domeniu și preferă să mențină banii ”la saltea” de teamă să nu îi piardă.

  • investitorii analiști - sunt persoanele care analizează temeinic piața și cărora le este greu să stabilească investiții ample pe perioade mai mari de un an. Acești investitori nu depășesc bariera riscurilor minime, din același motiv de a nu pierde banii sau cotă parte din aceștia.

  • investitori echilibrați - care analizează foarte bine piața și care investesc echilibrat, fără a-și consuma economiile în totalitate. Aceste persoane preferă să își investească banii în proiecte stabile, cu perioade de desfășurare între 3-5 ani.

  • investitori activi - sunt persoanele mereu în căutare de idei noi în care să investească. De asemenea, apetitul acestor persoane vizează investițiile pe termen lung, iar din acest motiv alocă sume de care se pot lipsi, pe care nu le verifică în mod constant, ci lasă banii ”să crească” pe durata a 5 sau chiar 10 ani.

  • investitori dinamici - sunt investitorii care sunt într-o activitate continuă în procesul de investire. Aceștia investesc în fiecare lună și reinvestesc profiturile, sunt persoane care cunosc foarte bine ecosistemul mediului antreprenorial și financiar și se gândesc la investiții cu rezultate de-a lungul unor perioade mari de timp, de peste 10 ani.

Pentru a afla ce fel de investitor ești este necesar așadar să fii sincer cu tine și să îți răspunzi la câteva întrebări:

  • Pe ce perioadă ești dispus să investești?

  • Ce sume ești dispus să investești?

  • Ce simți cu privire la a nu dispune de banii tăi, ci a-i atribui într-un circuit dinamic de investire?

  • Cum îți vezi viața (și latura financiară) în următorii ani?

  • Ce profit vrei să obții?

  • Ai o strategie financiară pentru ambele cazuri ce derivă din procesul de investire: câștig sau pierdere?

  • Ai un buget lunar echilibrat?

Dacă te simți confortabil cu ideea de a investi, atunci tot ce trebuie să faci este să îți analizezi profilul de investitor și să decizi unde este cel mai indicat să îți plasezi banii. Doar prin investirea banilor, aceștia pot începe să genereze venituri pasive pentru tine.

Autor:
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved