Cum să îți renegociezi salariul

Share
Tweet
Share
5 minute de lectură
17 ian. 2024

Conform unui studiu publicat pe cnbc.com, doar 29% dintre angajați solicită o renegociere a salariului la locul de muncă curent, fie din cauza atitudinii superiorului direct, fie din cauză altor temeri, precum frica de necunoscut sau de a deteriora relația. Totodată, 84% dintre cei care au avut curajul de a iniția o astfel de discuție susțin că au obținut creșteri salariale chiar și cu 20% mai mari.

Descoperă în cele ce urmează câteva sfaturi utile care te pot ajuta și pe tine să îți renegociezi salariul.

Ce presupune o renegociere a salariului

Renegocierea salariului nu este altceva decât o discuție pe care o ai cu un reprezentant al firmei, care de obicei este superiorul tău direct, cu scopul de a obține o mărire de salariu.

Această discuție poate avea loc fie față în față, fie virtual (verbal sau în scris) și presupune 3 aspecte importante pe care să le ai în vedere:

  1. construirea ipotezei – trebuie să aduci argumente solide care să justifice creșterea de salariu cerută;

  2. pregătirea răspunsurilor la eventualele întrebări – există posibilitatea să întâlnești o oarecare rezistență din partea angajatorului, așa că trebuie să fii pregătit să ai un răspuns pertinent pentru toate întrebările pe care ți le va adresa;

  3. negocierea – încearcă să nu fii nici prea ferm, dar nici prea flexibil.

Ce argumente ar trebui să îți pregătești pentru o astfel de discuție

Primul lucru pe care ar trebui să îl ai într-o discuție pentru renegocierea salariului este o atitudine pozitivă. Mai apoi, există câteva argumente pe care le poți aduce în discuție, pentru a-ți spori șansele de a obține mărirea de salariu dorită. Iată câteva exemple:

  • atunci când activitatea ta aduce colaborări sau contracte noi și profitabile pentru companie, înseamnă că ești un angajat valoros. Pornind de la acest context, poți să menționezi că tu contribui la achiziția de noi clienți pe termen lung, precum și la extinderea companiei.

  • în cazul în care au existat fluctuații în departament și ai fost însărcinat cu activități adiționale care în mod normal nu sunt incluse în fișa postului. Acest lucru îți dă posibilitatea să menționezi că ți-ai depășit atribuțiile pentru a nu pune în pericol activitatea firmei.

  • dacă ai fost responsabil cu derularea unui proiect important și l-ai dus la bun sfârșit fără să întâmpini probleme, acesta este un alt lucru pe care ai putea să-l aduci în discuție. Principalul argument în acest caz este faptul că ți-ai dezvoltat abilitățile manageriale și îți folosești competențele la maximum pentru beneficiul companiei.

Când este cel mai potrivit moment pentru o renegociere de salariu

Momentul oportun pentru discuțiile privind renegocierea salariului pot să difere de la o companie la alta. Iată câteva momente care ar putea fi potrivite pentru tine:

  • în luna decembrie sau ianuarie, când se anunță mărirea salarială generală acordată la nivel de companie. În cazul în care nu ești mulțumit de procentul standard oferit, în acel moment vei avea posibilitatea de a-ți renegocia salariul;

  • la ședința de evaluare a performanțelor – atunci când obții rezultate bune în ceea ce privește evaluarea performanțelor, poți să profiți de acest lucru pentru a cere o mărire de salariu;

  • trimestrial, când se anunță rezultatele financiare ale companiei. În general, companiile își verifică indicatorii de performanță trimestrial, iar acest lucru îți poate oferi oportunitatea de a-ți renegocia salariul. Dacă, de exemplu, în primele 3 trimestre ale anului compania a obținut rezultate bune și a îndeplinit toate obiectivele propuse, ai putea ca în luna octombrie să inițiezi o discuție de renegociere a salariului.

  • la finalul unui proiect important de dezvoltare. Există situații când companiile se dezvoltă prin preluarea unor companii mai mici din același domeniu de activitate. Un astfel de proces este unul foarte complex care pune destul de multă presiune pe angajați. Ei bine, la finalul unui astfel de proiect, ai putea să încerci să obții o creștere salarială.

Ce beneficii îți aduce o mărire de salariu:

Pe lângă beneficiul tangibil evident de a încasa mai mulți bani lună de lună, o renegociere a salariului îți poate aduce și alte beneficii, precum:

  • creșterea încrederii în forțele proprii – atunci când realizezi că ai reușit să obții salariul dorit, automat vei avea mai multă încredere în tine pentru realizarea altor obiective personale;

  • creșterea performanței la locul de muncă – atunci când simți că munca ta este apreciată, cu siguranță și interesul tău față de realizarea sarcinilor și de rezolvarea problemelor va fi și mai mare decât până atunci;

Mai mult decât atât, mărirea de salariu te poate ajuta să fii cu un pas mai aproape de stilul de viață pe care ți-l dorești. De exemplu, dacă plănuiești să îți cumperi o locuință nouă care să te reprezinte în totalitate, cu ajutorul măririi de salariu vei putea să economisești mult mai repede banii de care ai nevoie pentru a plăti avansul unui credit. 

Într-o astfel de situație, poți să te informezi din timp cu privire la cel mai avantajos credit pentru tine. Partea bună este că poți să faci acest lucru online, cu ajutorul unei platforme de comparare credite, fără să mai fii nevoit să te prezinți fizic în agenții.

Indiferent de motivul pentru care îți dorești să obții o mărire de salariu, nu uita să-ți  pregătești argumentele potrivite. Tu cum crezi că o să decurgă discuția de renegociere a salariului cu angajatorul tău?

Autor:
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved