Cuprins
Companiile de asigurări din România oferă o gamă largă de polițe, de la asigurări pentru locuință, la asigurări auto și de călătorie. Dar de ce tipuri de asigurări ai nevoie cu adevărat? În acest articol vom discuta despre 5 asigurări esențiale pe care aproape toată lumea ar trebui să le aibă într-un anumit punct al vieții, justificând aceste alegeri prin argumente solide.
1. Asigurarea obligatorie a locuinței
Cunoscută și ca polița PAD, asigurarea obligatorie acoperă daunele cauzate de dezastre naturale, precum inundații, alunecări de teren sau cutremure. În contract este prevăzută o sumă maximă pentru acoperirea daunelor. Pentru locuințele de tip A (locuințe construite cu materiale tratate chimic sau termic) valoarea asigurată este de maxim 100.000 de lei. Pentru locuințele de tip B (locuințe realizate din cărămidă nearsă sau fără tratament chimic sau termic) valoarea asigurată este de maxim 50.000 de lei.
Costul asigurării obligatorii diferă în funcție de tipul locuinței: 130 de lei pe an pentru locuințele de tip A și 50 de lei pe an pentru locuințele de tip B (tarif valabil din 2024).
2. Asigurarea auto
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toți cei care dețin un vehicul înregistrat în România. RCA acoperă costurile daunelor autovehiculului șoferului nevinovat în cazul unui accident cauzat de asigurat. Este o asigurare esențială și obligatorie, protejând ceilalți participanți la trafic și asigurându-te că nu vei plăti din buzunar dacă ești implicat într-un accident rutier. În plus, cu asigurarea RCA ești acoperit și în cadrul Uniunii Europene. Aceasta acoperă nu doar daunele materiale, ci și vătămările corporale produse persoanelor implicate (cu excepția șoferului vinovat de accident) și cheltuielile de judecată.
Pentru a acoperi costurile daunelor propriei mașini, ai nevoie de o asigurare CASCO. Această asigurare acoperă și daunele cauzate de diferite evenimente, precum vandalism, furt sau coliziuni.
3. Asigurarea de călătorie
Dacă călătorești în mare parte în Uniunea Europeană, cardul european de asigurare de sănătate este suficient. Dar atunci când călătorești în țări din afara UE, în SUA sau Asia, ar trebui să ai o asigurare de călătorie, care să acopere eventualele cheltuieli medicale pe care le poți întâmpina pe durata călătoriei.
Spitalizările în străinătate pot fi extrem de costisitoare, iar mulți români se întorc din concedii cu datorii mari din cauza facturilor de spitalizare și cheltuielilor medicale.
Nu trebuie să achiziționezi o asigurare de călătorie anuală. Există companii de asigurări în România care oferă asigurări de călătorie pentru datele precise de plecare și revenir. De asemenea, există și carduri de credit care includ asigurare de călătorie dacă plătești călătoria cu cardul.
4. Asigurare medicală
Deși dispui de asigurarea de sănătate prin intermediul locului de muncă, asigurarea medicală privată poate oferi anumite avantaje, precum timp de așteptare redus. Asigurarea medicală privată îți oferă acces la rețeaua de spitale și policlinici private cu care colaborează compania de asigurări. Aceasta include, de regulă, cele trei componente ale îngrijirii medicale: prevenție, diagnostic și tratament.
Pachetul asigurării poate fi configurat în funcție de nevoile și preferințele tale, fiind disponibile pachete de bază și premium.
5. Asigurarea de viață
O asigurare privată de viață asigură protecția financiară a celor dragi atunci când tu nu o mai poți oferi. Asigurarea de viață atenuează efectul evenimentelor nefericite asupra familiei și celor dragi, cel puțin pe partea financiară.
Asigurarea de viață se aplică atât în caz de deces, cât și de invaliditate.
O asigurare de viață poate fi plătită moștenitorilor tăi, indiferent de cauza decesului. Aceasta oferă copiilor tăi o siguranță financiară și asigură, de exemplu, că nu vor moșteni eventualele tale datorii.
Pentru a încheia o asigurare de viață privată, trebuie să răspunzi la o serie de întrebări personale despre sănătatea ta, stilul de viață și activitățile tale, pentru ca asigurătorul să îți ofere o poliță cât mai corectă. Este important să răspunzi sincer la aceste întrebări, deoarece răspunsurile false sau incomplete pot duce la imposibilitatea plății asigurării către cei dragi.
Concluzie
Înainte de a alege o asigurare și o companie de asigurări, este bine să discuți direct cu serviciul lor de asistență clienți, care te poate ghida în găsirea polițelor care îți acoperă nevoile. Este important să fii asigurat în toate ariile esențiale pentru tine, astfel încât, dacă se întâmplă ceva - fie că este vorba de un incendiu în locuința ta, un accident în trafic, o urgență medicală sau alte evenimente neprevăzute - să fii acoperit.
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.