Cuprins
- Ce este un credit fără dobândă?
- Cum obții un credit online fără dobândă?
- Condiții și criterii de eligibilitate
- Documente necesare
- Costurile creditului fără dobândă
- Perioada de grație și ce se întâmplă după expirarea acesteia
- Avantajele și dezavantajele creditului fără dobândă
- Tipuri de credite fără dobândă
- Cum alegi creditul potrivit pentru tine
- Concluzie
Deseori, în viață apar evenimente sau situații neprevăzute care necesită o sumă de bani suplimentară. În funcție de situația financiară a fiecărei persoane, aceste cheltuieli pot fi acoperite din soldul curent, economii sau investiții. Însă, ce se întâmplă atunci când nu dispunem de fonduri de rezervă? Aflate în această situație, multe persoane apelează la un împrumut.
Un împrumut reprezintă o sumă de bani obținută de la un furnizor de credite (bancă sau IFN) pe care debitorul se angajează să o ramburseze într-o perioadă determinată. Pentru acest serviciu, de regulă, creditorul percepe o dobândă, însă, în prezent, există multe opțiuni de credite fără dobândă.
Citește în continuare pentru a afla mai multe despre creditul fără dobândă, cum îl poți obține și ce condiții trebuie să îndeplinești.
Ce este un credit fără dobândă?
După cum sugerează și denumirea, un credit fără dobândă este un împrumut în care trebuie să rambursezi doar suma împrumutată. În anumite cazuri, pot exista alte comisioane, precum comisionul de analiză dosar, însă, dacă creditorul nu percepe alte costuri, obții practic un credit gratuit.
Diferența dintre un credit fără dobândă și un credit de nevoi personale sau un credit rapid obișnuit o reprezintă tocmai lipsa dobânzii. Instituțiile financiare nebancare (IFN) percep, de obicei, dobânzi destul de mari, care variază de la 0,50% pe zi până la 2% pe zi. În cazul băncilor, dobânzile pentru un credit de nevoi personale variază de la 6% la 20% anual. Prin comparație, un credit fără dobândă vine cu 0% dobândă, ceea ce poate aduce economii substanțiale. Însă cum obții un astfel de credit și de ce sunt oferite astfel de împrumuturi?
Cum obții un credit online fără dobândă?
Băncile nu oferă, de regulă, credite fără dobândă, deoarece acest tip de ofertă nu face parte din strategia lor. În schimb, IFN-urile sunt cunoscute pentru creditele lor fără dobânzi, oferite pentru a atrage clienți noi.
Pentru a obține un credit IFN fără dobândă, trebuie, în majoritatea cazurilor, să fii client nou al IFN-ului respectiv, și doar primul credit este fără dobândă. De asemenea, se impun limite în ceea ce privește suma împrumutată (de obicei până la 10.000 de lei) și perioada de rambursare (14-60 de zile).
La Hora Credit, clienții noi pot obține un împrumut cu o valoare maximă de 10.000 de lei și perioadă de rambursare de 14-30 de zile, cu o rată de dobândă de 0,0001%.
Un alt IFN, Credit Fix, oferă o linie de credit în care prima retragere este gratuită. Suma maximă care poate fi retrasă este de 10.000 de lei și trebuie rambursată în 2 luni. Pentru următoarele retrageri de pe linia de credit se aplică dobânda standard de 1,2%.
Condiții și criterii de eligibilitate
Pentru a obține un credit fără dobândă online trebuie să fii client nou, însă trebuie să îndeplinești și o serie de alte cerințe. Nu-ți face griji, acestea nu sunt foarte multe și foarte stricte:
Vârsta minimă: 18 ani
Venit stabil din salariu sau pensie de minim 500 de lei
Reședință în România, în unele cazuri și cetățenie română
Scor de credit bun / istoric de creditare pozitiv (să nu fii înscris în Biroul de Credit sau să nu ai restanțe de plată)
Număr de telefon personal și o adresă de email
Documente necesare
Act de identitate valabil (preferabil buletin)
Adeverință de salariu (opțional - mulți creditori fac verificarea venitului direct la ANAF)
Extras de cont
Costurile creditului fără dobândă
Deși creditorul nu percepe dobândă pe perioada determinată prin contract, pot exista alte costuri asociate cu acordarea și administrarea împrumutului. De regulă, este vorba de comisioane de câteva zeci de lei. Este important să compari creditele și, mai ales, să citești cu atenție secțiunea de Termeni și condiții din contract. Pot exista anumite costuri ascunse sau diferite comisioane care pot duce costul total al împrumutului la o valoare mult peste suma împrumutată.
În unele cazuri, un credit de nevoi personale, cu dobândă avantajoasă și o perioadă de rambursare mai lungă, fără taxe și comisioane adiționale, poate fi o variantă preferabilă.
Iată ce comisioane și taxe trebuie să ai în vedere:
Comision de analiză dosar: o sumă fixă (de câteva sute de lei) percepută pentru verificarea eligibilității solicitantului. Este încasat o singură dată, la încheierea contractului.
Comision de administrare a creditului: o sumă fixă percepută lunar sau anual pentru efectuarea operațiunilor pe toată durata creditului. De obicei, este vorba de câteva zeci de lei.
Comision de transfer: sumă fixă percepută pentru transferul sumei în contul clientului.
Comision de rambursare anticipată: dacă dorești să rambursezi creditul înainte de termenul agreat, este posibil să trebuiască să achiți un comision suplimentar, astfel creditorul își recuperează o parte din profitul estimat.
Perioada de grație și ce se întâmplă după expirarea acesteia
După expirarea perioadei de grație (perioada în care nu se aplică dobânda), ai două opțiuni:
Rambursezi împrumutul integral.
Achiți o sumă minimă și continui contractul de creditare, de această dată cu dobânda aferentă.
Avantajele și dezavantajele creditului fără dobândă
Deși am putea crede că un credit fără dobândă nu are dezavantaje, realitatea este puțin diferită. Băncile și IFN-urile sunt afaceri care au nevoie de profit pentru a-și continua activitatea. Să vedem care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de împrumut:
Acces rapid la capital
0% dobânzi pe o perioadă determinată
Condiții de eligibilitate flexibile
Perioadă de rambursare scurtă
Oferit doar clienților noi – poate fi obținut doar o singură dată
Riscul de a întâmpina dificultăți în rambursarea integrală a creditului la timp
Tipuri de credite fără dobândă
Creditele fără dobândă sunt mai des întâlnite în rândul IFN-urilor și pot include:
Credit rapid fără dobândă: un credit cu un proces simplificat și transfer rapid al banilor.
Linie de credit / overdraft fără dobândă: clientului i se aprobă o limită de credit, atașată contului bancar. Prima retragere este fără dobândă.
Credit nebancar fără dobândă: similar creditului rapid, este un produs financiar oferit exclusiv de IFN-uri, cu condiții de eligibilitate flexibile.
Card de credit fără dobândă: acest tip de produs financiar este oferit de bănci și constă într-o linie de credit pusă la dispoziția clientului pe un card de credit. Suma disponibilă diferă în funcție de venitul solicitantului. Această sumă poate fi utilizată pentru cumpărături online, dar, în anumite cazuri, și pentru retrageri de numerar de la bancomat. Perioada de grație variază, în general, între 40 și 60 de zile, în funcție de condițiile stabilite de fiecare bancă emitentă. Dacă suma utilizată este rambursată integral în această perioadă, nu se aplică nicio dobândă.
Cum alegi creditul potrivit pentru tine
Un credit, indiferent dacă este cu sau fără dobândă, este un angajament serios. Înainte de a lua o astfel de decizie, ia în considerare următoarele aspecte:
Nevoia de finanțare: Ai cu adevărat nevoie de acest împrumut sau ești doar tentat de oferta unui „credit gratuit”? Dacă răspunsul este incert, este mai bine să te gândești de două ori.
Valoarea creditului: Cu un credit fără dobândă ai acces la o sumă de bani limitată, de regulă câteva mii de lei, maxim 10.000 de lei. Dacă destinația banilor (renovarea locuinței, achiziționarea unui vehicul, cheltuieli medicale, etc)necesită o sumă mai mare, un credit de nevoi personale, cu o dobândă accesibilă și o perioadă de rambursare mai lungă, poate fi mai potrivit.
Perioada de rambursare: Creditul fără dobândă este pe termen scurt, de obicei 30 sau maxim 60 de zile. Dacă nu poți rambursa suma integral în acest interval, poate fi mai indicat să alegi un credit cu o perioadă de rambursare mai lungă și cu rate mai accesibile.
Compararea creditelor este un pas esențial în alegerea unui produs financiar. Pe Moneezy poți compara gratuit ofertele mai multor IFN-uri online. Compararea nu doar că îți oferă o imagine clară asupra pieței, dar te poate ajuta să descoperi creditori noi, mai puțin cunoscuți, care pot avea oferte avantajoase.
Concluzie
Un credit fără dobândă, ca oricare alt tip de împrumut, trebuie utilizat responsabil. Dacă respecți condițiile stabilite în contract, te poți bucura de un credit gratuit sau foarte ieftin (plătind doar eventualele comisioane) care te poate ajuta să acoperi o cheltuială neprevăzută. Analizează atât avantajele, cât și dezavantajele, cercetează creditorul și explorează alte alternative pentru a lua o decizie informată.
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.