Cuprins
Achiziția unei locuințe este unul dintre obiectivele oricărui adult. Cu toate acestea, o astfel de achiziție presupune costuri mari, așa că, pentru a putea obține suma de bani necesară, poți să apelezi la un credit bancar. Pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice care se află într-o astfel de situație, statul a demarat și în acest an programul „Noua Casă”.
Descoperă ce este acesta și cum te poate ajuta să-ți cumperi locuința dorită.
Ce este „Noua Casă”
Noua Casă este un program guvernamental de finanțare prin intermediul căruia statul alocă un anumit plafon anual care poate fi împrumutat de persoanele fizice pentru achiziția unei locuințe.
Caracteristicile programului „Noua Casă”
1. Plafonul aprobat în 2023 este de 1,5 miliarde de lei, urmând ca, în funcție de evoluție, să fie suplimentat.
2. Prin intermediul programului Noua Casă, pot fi cumpărate următoarele tipuri de locuințe:
locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), finalizate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
locuințe consolidate, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului;
alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/ sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
3. Avansul solicitat este de 5% pentru locuințele de maximum 70.000 de euro și 15% pentru locuințele care depășesc valoarea de 70.000 de euro.
4. Procentul de garantare oferit de către stat este de 60% pentru locuințele noi și 50% pentru locuințele vechi.
Condiții de eligibilitate
Dacă îți dorești să achiziționezi o locuință prin intermediul programului „Noua Casă”, este necesar să îndeplinești următoarele condiții de eligibilitate:
deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția cel mult o locuință dobândită prin orice alt mod decât prin program. Suprafața utilă a locuinței trebuie să fie mai mică de 50 mp.;
locuința pe care dorești să o achiziționezi se află pe teritoriul României;
Aceste condiții de eligibilitate sunt specifice programului, însă, pe lângă acestea, trebuie să mai îndeplinești și condițiile generale prevăzute în cadrul normelor interne de creditare ale instituției financiare la care apelezi. Deși acestea din urmă pot să difere, iată care sunt cele mai comune:
ai vârsta minima de 18 ani;
realizezi venituri lunare certe (din salarii, pensii, activități independente, etc), cu caracter permanent;
te încadrezi în procentul maxim de îndatorare acceptat de bancă.
Avantajele și dezavantajele programului „Noua Casă”
Ca orice împrumut, și creditul Noua Casă are diverse avantaje și dezavantaje care pot influența decizia unei persoane de a contracta un astfel de credit.
Iată care sunt principalele avantaje:
avansul de 5% pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 de euro;
avansul de 15% pentru locuințele mai scumpe, de până la 140.000 de euro;
nu există o limită maximă a veniturilor celor care își doresc să acceseze un credit Noua Casă.
În ceea ce privește dezavantajele acestui program, iată ce ar trebui să știi:
dacă achiziționezi o locuință prin programul Noua Casă, nu o vei putea vinde în primii 5 ani de la data dobândirii acesteia;
dacă îți dorești să închiriezi locuința, vei putea face asta doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor;
dacă prețul locuinței pe care ți-o dorești depășește 140.000 de euro, pe lângă avansul de 15%, va trebuie să plătești diferența din veniturile proprii;
creditul Noua Casă poate fi contractat doar cu dobândă variabilă. Aceasta poate fluctua în funcție de indicele de referință IRCC.
Documente necesare pentru obține un credit Noua Casă
Solicitarea unui credit Noua Casă se poate face în unitățile bancare sau online, prin intermediul platformelor puse la dispoziție de acestea. Procesul de obținere a unui astfel de credit, este asemănător celui prin care obții un credit imobiliar „tradițional”. Singura diferență vine din faptul că de la bancă, dosarul de credit pleacă spre Fondul de Garantare (FNGCIMM) unde este analizat.
Iată de ce documente ai nevoie pentru a solicita un credit Noua Casă:
adeverință de venit;
copie a cărții de muncă sau a contractului de muncă;
declarație pe propria răspundere din care să reiasă îndeplinirea criteriului de eligibilitate privind imobilele avute în proprietate;
După aprobarea finanțării, banca transmite către FNGCIMM solicitarea de garantare, alături de alte documente, precum extrasul de carte funciară a locuinței pe care dorești să o achiziționezi, certificatul de eficiență energetică, antecontractul de vânzare – cumpărare, etc. Toate detaliile privind documentele necesare sunt menționate pe site-ul oficial al instituției.
Programul Noua Casă vs. Prima Casă
Programul „Noua Casă” înlocuiește programul „Prima Casă” și vine cu câteva modificări. Iată care sunt cele mai importante:
limita veniturilor/ persoană. În cadrul proiectului „Prima Casă” aceasta a fost de 4.500 de lei, în timp ce programul „Noua Casă” nu prevede nicio limită maximă;
prețul maxim al locuinței achiziționate. În timp ce programul „Prima Casă” prevedea o limită maximă de 70.000 de lei, prin programul „Noua Casă” pot fi achiziționate locuințe de până la 140.000 de euro. Dacă îți dorești să achiziționezi o locuință și mai scumpă, va trebui să suporți diferența dintre 140.000 de euro și valoarea totală a imobilului, întrucât împrumutul maxim pe care îl poți obține este de 119.000 de euro, la care se adaugă cei 15% avans.
avansul minim solicitat. Pentru un credit Prima Casă, acesta a fost de 5%, în timp ce pentru o locuință obținută prin „Noua Casă” care costă mai mult de 70.000 de lei, este necesar un avans de 15%.
Refinanțarea creditului. Creditul Noua Casă poate fi refinanțat, pe când în cazul creditului Prima Casă această opțiune nu a fost disponibilă.
Obținerea unui credit Noua Casă poate fi o idee bună pentru tine, indiferent că îți dorești un nou imobil sau dacă vrei să devii proprietarul primei tale locuințe. Cu toate acestea, nu uita că dobânda unui astfel de credit este variabilă, așa că este recomandat să te asiguri că vei putea susține plata ratei chiar și în cazul unei eventuale creșteri ale indicelui IRCC.
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.