Top 5 podcasturi financiare în limba română

Share
Tweet
Share
6 minute de lectură
17 ian. 2024

Un podcast este o formă de conținut audio, uneori și video, similară cu o emisiune de radio sau un talk-show, care poate aborda o varietate de subiecte, cum ar fi educația, divertismentul și interviuri cu diferite personalități. Acestea pot varia în durată și frecvență, de la episoade scurte de câteva minute la conversații mai lungi care pot dura ore întregi.

În România, popularitatea podcasturilor a crescut cel mai mult odată cu începerea pandemiei, în 2020. De atunci, au avut loc schimbări semnificative în stilul de viață al oamenilor, inclusiv promovarea muncii de acasă și impunerea restricțiilor de deplasare, lucru care a dus la o mai mare disponibilitate de a consuma conținut media și o mai mare dorință de a rămâne conectați cu diferite comunități. Din acest motiv, multe personalități și profesioniști din România au căutat soluții care să răspundă noilor nevoi ale oamenilor, așa că și-au mutat atenția spre crearea de podcasturi pe diverse subiecte de interes.

Iată câteva platforme unde poți asculta/ viziona podcasturi în gratuit sau, opțional, cu ajutorul unui abonament premium:

  • YouTube

  • Spotify

  • Google Podcast

  • Apple Podcast

Cele mai populare 5 podcasturi financiare din România

Conform unui studiu realizat de BRAT (Biroul Român de Audit Transmedia) la inițiativa Băncii Transilvania, 3.2 milioane de români cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani consumă conținut audio în format podcast (2020). Podcasturile cu cea mai mare notorietate sunt realizate de nume cunoscute, însă în clasament se regăsesc și podcasturi care abordează diferite domenii, precum imobiliare, investiții și domeniul financiar. Dacă ești interesat de dezvoltarea ta financiară și îți dorești să acumulezi cât mai multe informații de la oameni de succes și profesioniști din domeniu, iată care sunt cele mai populare 5 podcasturi pe care să le asculți:

1. Florin Roșoga Podcast

„Florin Roșoga Podcast” a apărut încă din 2015 și prezintă o serie de interviuri cu oameni de succes și profesioniști în domeniul financiar, imobiliare și investiții care povestesc despre experiențele lor profesionale și de afaceri. În prezent, în fiecare săptămână apare câte un episod nou pe principalele platforme de streaming, cum ar fi Spotify și Apple Podcast, dar și pe site-ul gazdei, florinrosoga.ro.

Pe acest canal vei găsi episoade precum „Obiective, strategii și instrumente de investiții” – o discuție cu Valentin Dragu, fondatorul GrowYourWealth, „Despre curajul de a începe de la zero” – cu Pincu Ionescu, omul din spatele platformei autovantage.ro și „Leadership, schimbare și tendințele viitorului pe piața muncii” – cu Octavian Pantiș, director al companiei TMI Training & Consulting, încă din anul 1999.

2.Banii vorbesc

Podcastul „Banii Vorbesc” înființat de  Laurențiu Mihai este un podcast captivant în care gazda explorează lumea finanțelor personale și investițiilor alături de invitații săi, dintre care amintim: Lorand Soares Szasz – antreprenor, Răzvan Topa – senior broker XTB și Mirela Oprea – autor, coach și psihoterapeut.

Cu episoade informative și inspiraționale, acest podcast abordează subiecte precum gestionarea finanțelor personale, economisirea banilor, investiții și antreprenoriat. Primul episod a fost publicat în anul 2021, podcastul ajungând în prezent să aibă 7 sezoane, cu peste 160 de episoade în total. În medie, apar câte 2 episoade în fiecare lună, acestea putând fi urmărite pe platforme, precum: YouTube, Apple Podcast și pe site-ul fondatorului laurentiumihai.ro

3. Viața și Banii

„Viața și Banii” este un podcast cu peste 80 de episoade susținut de Adrian Asoltanie, un trainer, speaker și antreprenor cu a experiență de aproape 20 de ani. Pe canalul său de YouTube cu peste 20.000 de abonați, acesta vorbește despre cheltuieli, economii, investiții, dar și greșeli pe care să le eviți în afaceri.

În fiecare săptămână, în zilele de marți și vineri apare câte un episod nou pe podcastul „Viața și Banii” pe adrian.asoltanie.com și pe YouTube. În timp ce în unele episoade, Adrian Asoltanie vorbește despre experiențe proprii și despre lecțiile pe care le-a învățat din greșelile făcute, în alte episoade sunt invitați specialiști din diferite domenii de activitate. De exemplu, în episoadele „Semințele prosperității” și „Piața vs. Stat în economia actuală”, gazda podcastului îi are ca invitați pe Octavian Baban – coach și mentor, respectiv pe Cristian Păun – profesor universitar la Academia de Studii Economice din București.

4. Podcast The Concept

Acest podcast a fost înființat în urmă cu 2 ani de către Daniel Tudor care, alături de invitații săi, dezbate subiecte de dezvoltare personală și financiară, care pot fi de folos în construirea unui viitor financiar mai sigur.

Podcastul are în total 70 de episoade, iar în prezent, canalul de YouTube „Podcast The Concept” urmărit de peste 10.000 de persoane, este actualizat cu câte un episod în fiecare săptămână. Pe acest canal sunt abordate teme diferite, dar la fel de relevante, printre care amintim: „De la corporatist la independent financiar în 6 luni”, „Merită sau nu să investești în imobiliare în Dubai?” și „Cum să faci un business de succes în România”.

5. Smart Women. Smart Money

Smart Women. Smart Money” este primul podcast de educație financiară pentru femei, înființat la finalul anului 2021 de către Irina Stancu și Ramona Dragomir. De atunci, podcastul de bucură de o popularitate ridicată în special în rândul femeilor, deoarece fiecare episod dezbate câte un subiect nou, alături de invitați diferiți. De exemplu, în episodul cu numărul 27 „Despre vindecarea emoțională a relației cu banii” a fost invitată Teodora Pile, coach și terapeut integrativ, iar în episodul cu numărul 26, „Despre planificarea financiară și planificarea vieții pe care ne-o dorim” a fost invitată Mădălina Preda, antreprenor.

În fiecare lună apare câte un episod nou al acestui podcast, iar dacă dorești să-l asculți, poți accesa platforma Spotify sau Apple Podcast, deoarece acolo se actualizează lunar playlist-ul.

Podcasturile financiare pot fi o resursă utilă dacă ești interesat de gestionarea eficientă a banilor și dezvoltarea personală în domeniul financiar. Acestea îți oferă avantaje semnificative, permițându-ți să înveți și să aplici strategii financiare inteligente într-un mod accesibil. Prin flexibilitatea lor, podcasturile îți oferă posibilitatea de a învăța lucruri utile în timp ce faci alte activități, fără a fi nevoie să-ți dedici timp pentru asta.

De la sfaturi practice de economisire și investiții până la analize ale piețelor și discuții motivante, podcasturile financiare te ajută să-ți dezvolți înțelegerea asupra finanțelor personale și să-ți construiești un viitor financiar mai stabil.

Citește și articolul nostru despre cei mai populari creatori de conținut financiar din România

Click aici
Autor:
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved