Cuprins
În era digitală în care ne aflăm, accesul la informații financiare relevante și de calitate devine din ce în ce mai important și mai facil. Din fericire, România are o bogată comunitate de experți și entuziaști în domeniul financiar care împărtășesc cu generozitate cunoștințele lor și oferă sfaturi valoroase celor interesați de dezvoltare personală și financiară.
Fie că sunt autori de cărți despre educație financiară, gazde de podcast-uri inspiraționale sau bloggeri activi în domeniul investițiilor și al finanțelor personale, acești creatori de conținut pot avea un impact semnificativ în ceea ce privește gestionarea banilor și obținerea libertății financiare dorite.
Descoperă în cele ce urmează top 10 creatori de conținut financiar din România.
1. Lorand Szasz Soares
Lorand Szasz Soares, un antreprenor român de succes care a creat platforma uprisersz.ro unde cei interesați de dezvoltare personală și educație financiară pot accesa o bibliotecă vastă de resurse, precum cursuri, interviuri, webinare și masterclass-uri susținute de experți.
O altă modalitate prin care Lorand Soares Szasz se implică în creșterea nivelului de educație financiară a românilor este prin organizarea de seminare, conferințe sau workshop-uri în care împărtășește cunoștințele și experiența sa cu cei interesați. Aceste evenimente acoperă subiecte precum gestionarea bugetului personal, investiții, economisire și administrarea afacerilor.
De asemenea, el a scris și cartea „Drumul tău către succes” alături de Brian Tracy, în care sunt descriși cei 12 pași pe care trebui să-i faci pentru a ajunge la viața pe care o visezi.
2. Florin Rața
Primul pas al lui Florin Rața în domeniul financiar a fost într-o companie multinațională, ca analist financiar și, ulterior, ca manager al departamentului de analiză financiară al unei companii din S&P 500 care activează în România. Pasionat de acest domeniu, Florin Rața a pus bazele platformei finzyx.com alături Răzvan Lungu și în prezent, amândoi lucrează continuu la obiectivul de a atinge independență financiară, oferind în același timp consultanță în afaceri și servicii pentru persoane fizice.
Prin intermediul platformei sale, el oferă celor interesați educație financiară personalizată, modele Excel financiare care permit un calcul automatizat al situațiilor financiare personale, dar și un model de urmărire a finanțelor personale.
Totodată, Florin Rața este activ și pe Youtube, unde are un canal cu același nume cu peste 18.000 de abonați cărora le oferă informații gratuite despre investiții, economisire și finanțe personale.
3. Cristian Onețiu
Când vine vorba de antreprenoriat, un nume se evidențiază în peisajul românesc: Cristian Onețiu. Cu o pasiune debordantă pentru inovație și o viziune extraordinară, Onețiu a reușit să construiască un imperiu în lumea afacerilor, fiind co-fondator al companiei Life Care – cea mai mare companie românească din industria de vânzări directe.
Pe lângă experiența și implicarea în antreprenoriat, Cristian Onețiu este și autor al cărților „Start în Antreprenoriat” și „GPS Business” în care vorbește despre experiența lui, greșelile pe care le-a făcut în afaceri, și lecțiile pe care le-a învățat pe parcursul celor peste 15 ani de antreprenoriat.
Iată ce alte cărți recomandă tinerilor care doresc să își dezvolte abilitățile financiare:
Lean startup - Eric Ries
Triburi - Seth Godin
Cele 7 obișnuințe ale persoanelor extraordinar de eficace - S. Covey
Începe cu DE CE - Simon Sinek
De la 0 la 1 - Peter Thiel
Vaca MOV. Transformă-ți afacerea prin idei remarcabile – Seth Godin
Pe lângă emisiunile televizate și evenimente la care participă, Cristian Onețiu oferă sprijin și consultanță tinerilor care doresc să devină independenți financiar, prin intermediul Academiei de Business pe care el însuși a înființat-o. Mai mult decât atât, Onețiu este prezent și pe YouTube, unde publică videoclipuri cu conținut financiar, și pe rețelele de socializare.
4. Rareș Mihăilă
Rareș Mihăilă, de profesie programator, este cel care, alături de Paul Maior, a lansat primul club al investitorilor la bursă. Scopul lor principal este cel de a crea o comunitate locală și de a oferi membrilor acces la educație financiară legată de piața de capital.
Comunitatea este activă pe platforma investestelabursa.ro unde te poți înscrie prin plata unui abonament lunar. Totodată, pe această platformă poți găsi tutoriale, articole și cursuri utile atunci când ești un investitor la început de drum sau atunci când dorești să-ți dezvolți cunoștințele în ceea ce privește piața de capital.
5. Adrian Asoltanie
Adrian Asoltanie este un trainer, speaker si antreprenor de aproape 20 de ani și pentru că până la 40 de ani susține că a făcut „toate prostiile financiare posibile” dorește să-i ajute pe alții să le evite și să învețe din greșelile lui. Pe site-ul său, adrian.asoltanie.com, antreprenorul oferă informații utile despre cheltuieli, economii și investiții. Totodată, acesta este prezent și pe YouTube unde susține un podcast intitulat „Viața și banii”, canalul având peste 20.000 de abonați.
Adrian Asoltanie este autorul cărții „Dragă, unde-s banii?”, prima carte în limba română dedicată finanțelor de cuplu.
6. Ovidiu Tarcu
Ovidiu Tarcu este un cunoscut consultant financiar pentru persoane fizice. Experiența în domeniu financiar și-a dobândit-o în funcția de auditor într-o companie din grupul Big 4, și ulterior în funcția de contabil. Din dorința de a ajuta și alți oameni să-și gestioneze eficient banii, astfel încât să nu trăiască de la un salariu la altul, Ovidiu Tarcu a pus bazele programului „Gestionează-ți banii într-un mod eficient”. Programul este de fapt un ghid format din mai multe module și concretizat prin exemple practice, care promite să-i ajute pe cei interesați să învețe totul despre bani.
De asemenea, pe site-ul său, ovidiutarcu.ro, consultantul financiar are și o secțiune de blog unde postează în mod regulat articole educative în ceea ce privește gestionarea veniturilor și a cheltuielilor. Totodată, pe același site, găsești și un ebook gratuit cu titlul „6 pași pentru a atinge liniștea financiară”.
Informațiile educative nu se opresc aici, Ovidiu Tarcu având și un canal de Youtube care îi poartă numele, cu peste 40.000 de abonați care creează o comunitate interesată de dezvoltare financiară.
7. Dan Sulica
Investitor, speaker și consultant financiar independent, Dan Sulica și-a început drumul către independența financiară cu o investiție în domeniul imobiliar, urmată de-a lungul timpului și de alte tipuri de investiții, precum cele din categoria de asigurări de viață și pensii private. Din 2010 până în prezent, Dan Sulica s-a dedicat investițiilor active pe bursele de acțiuni, tranzacționând o multitudine de instrumente financiare, acțiuni și obligațiuni cotate pe bursa internă și pe bursele din străinătate.
Din dorința de a-i ajuta și pe alții să devină independenți financiar, el a pus bazele site-ului ideisibani.ro unde vorbește despre finanțe personale, oferă sfaturi practice despre bani și idei care pot fi puse în aplicare pentru obținerea de profit.
Dan Sulica are și un canal de Youtube unde vorbește despre educație financiară și diferite strategii pentru tranzacții profitabile cu acțiuni.
8. Valentin Nedelcu
Valentin Nedelcu este un senior manager regional de taxe într-o corporație însă la începutul anului 2018 a părăsit această poziție pentru a se dedica exclusiv proiectului „Știința Banilor”, realizat chiar de el.
Potrivit lui, educația este esențială pentru orice persoană care își dorește să evolueze, motiv pentru care timpul lui Nedelcu pentru învățare este de peste 50% din timpul efectiv de lucru. Tot pornind de la această premisă, Valentin Nedelcu a pus și bazele platformei stiintabanilor.ro care se adresează în principal corporatiștilor care au pornit sau își doresc să pornească pe drumul independenței financiare. Pe această platformă poți găsi cursuri gratuite, precum Ghidul începătorului pentru investiții la bursă, rezumatele unor cărți de educație financiară, dar și un program de 12 săptămâni care te poate ajuta să devii independent financiar prin investiții pasive.
9. Roxana Bucur
Roxana Bucur este un consultant financiar avizat în asigurări, pensii private, produse bancare și piețe de capital, cu un obiectiv măreț și anume de a contribui la educația financiară pentru 1 milion de gospodării. Tot ea este și fondatoarea site-ului psihologiabanilor.ro – o platformă prin intermediul căreia oferă resurse și servicii de planificare financiară, consultanță financiară și cursuri de educație financiară în companii.
În secțiunea de blog a platformei, Roxana Bucur postează constant articole educative despre cum este mai bine să-ți gestionezi finanțele personale astfel încât să poți atinge obiectivele pe care ți le dorești, dar și despre importanța educației financiare a copiilor.
10. Ștefan Iordan
Ștefan Iordan este un investitor cu aproape 10 ani de experiență în care s-a confruntat cu diferite situații și obstacole pe care le-a depășit și despre care vorbește pe site-ul său finantepersonale.ro. Acest site este împărțit pe mai multe categorii, dintre care, cele mai accesate sunt: Programul „Buget Personal”, Educație financiară și Investiții financiare.
Printre cărțile pe care Ștefan Iordan le recomandă celor care doresc să devină independenți financiar, se numără:
The Intelligent Investor – Benjamin Graham
Tată bogat, tată sărac – Robert Kiyosaki
Cadranul Banilor – Robert Kiyosaki
Secretele minții de milionar – Harv T. Eker
Creatorii de conținut financiar prezentați în acest articol se evidențiază prin expertiza și pasiunea lor pentru domeniul financiar. Aceștia au adus o contribuție semnificativă în educația financiară a publicului larg, oferind informații valoroase, deseori gratuite, și strategii practice pentru gestionarea banilor și obținerea libertății financiare. De aceea, ei se numără printre cei mai populari creatori de conținut financiar din România care te pot ajuta și pe tine cu informații utile și sfaturi din domeniul financiar.
Citește și despre fenomenul TikTok în Europa. Află câți români utilizează TikTok!
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.