Tipuri de instituții financiare

Share
Tweet
Share
5 minute de lectură
17 ian. 2024

De-a lungul vieții este practic imposibil să nu ai de-a face cu instituțiile financiare, mai ales în contextul circuitului modern al banilor, care par să circule destul de mult online. Dacă obișnuiești să cumperi online, să încasezi salariul sau chiar să îți comanzi mâncare, pentru fiecare dintre aceste lucruri ai nevoie de bani și implicit de instituții financiare.

Instituțiile financiare reprezintă entități care oferă clienților posibilitatea de a utiliza banii, indiferent de forma sau suportul în care se află aceștia (plăți, credite, conturi, depozite, salarii etc.).

Există mai multe tipuri de instituții financiare, iar fiecare dintre acestea oferă anumite tipuri de servicii, astfel că este foarte important să cunoști informațiile legate de specificul fiecărui tip de instituție. Află din acest material care sunt aceste instituții financiare și care este rolul lor în relație cu banii tăi. 

Instituții financiare bancare

Instituțiile bancare sunt băncile, societăți constituite pe acțiuni (formă de organizare S.A.) care răspund în mod direct BNR, adică Băncii Naționale a României. Băncile activează cel mai adesea în zona de credite și depozite bancare, iar unele dintre bănci propun și soluții financiare pentru mediul antreprenorial. Desigur, fiind subordonate BNR, aceste instituții bancare respectă un set de reguli de bune practici, aliniind într-o oarecare măsură dobânzile în funcție de cerințele băncii centrale. Totuși, pentru că sunt instituții independente, de sine stătătoare, acestea oferă propriile soluții cu costuri aferente, adesea destul de mari. 

Dezavantajul conlucrării cu instituțiile bancare este acela că de multe ori te poți lovi de comisioane foarte mari și de dobânzi care uneori influențează enorm produsele de tip credit. De aceea, dacă dorești să folosești creditele bancare, atunci ar trebui să ai în vedere alegerea băncilor care oferă cele mai bune condiții. 

De asemenea, dacă dorești să obții un credit, indiferent de natura acestuia, procesul poate fi destul de dificil. Spre exemplu, acesta este legat de scorul FICO, adică de o analiză internă al cărei răspuns reflectă gradul de risc al fiecărui solicitant în parte.

Află mai multe despre scorul de credit

Click aici

De asemenea, obținerea unui credit se face și luând în calcul veniturile, multe acte și birocrație și în plus este influențat de numărul de interogări de creditare realizate de către solicitant. 

Astfel, procesul de lucru cu băncile devine dificil pe partea de creditare, însă relația poate fi foarte bună la nivel de conturi (cont curent, cont de economii, cont de valută), depozite, schimb valutar, administrare fonduri sau leasing-uri și împrumuturi pentru firme de diferite dimensiuni. 

Instituții financiare nebancare

Cunoscute mai ales sub abrevierea IFN, instituțiile financiare nebancare oferă soluții în ceea ce privește nevoia de a fluidiza circuitul banilor. Practic, instituțiile financiare nebancare pot acoperi fără probleme serviciile pe care le oferă orice bancă, cu specificația că adesea condițiile sunt mai flexibile. Astfel, IFN-urile pot oferi soluții de credite pentru populație, iar creditele pot fi de consum, pentru nevoi personale sau microcredite. În același timp, IFN-urile oferă opțiuni de rambursare eficiente. Spre exemplu, IFN-urile oferă un timp mai scurt de rambursare, dacă ai nevoie de acesta, fără a fi nevoit să întinzi un credit pe perioade foarte mari de timp și să pierzi astfel bani cu dobânzi foarte mari.

Creditele nebancare pot fi o soluție bună pentru a obține capital cu care să îți acoperi cheltuielile sau pentru necesități urgente. Diferența față de bănci constă și în faptul că acestea se oferă cu o mai mare ușurință, iar procesele de analiză sunt mai rapide.

În plus, problema cea mai mare este aceea că poți fi refuzat de către bănci, însă creditele nebancare oferă întotdeauna soluțiile cele mai potrivite. Grație flexibilității oferite, creditele online cu aprobare rapidă au început să fie din ce în ce mai frecvent utilizate. În același timp, IFN-urile oferă credite pentru leasing-uri sau investiții financiare, oferind condiții foarte bune și suport pe întreaga durată a procedurii, chiar și după. Pe scurt, instituțiile nebancare nu oferă doar credite rapide, ci și alte tipuri de finanțări comerciale. 

Instituții de consultanță și administrare a finanțelor

O categorie specială de instituții financiare o reprezintă firmele de brokeraj și consultanță în domeniul financiar. Chiar dacă acestea nu se subordonează în mod direct BNR, ele respectă regulile și sunt cunoscute deja pe piață, mai ales în rândul investitorilor. 

Aceste instituții mai sunt cunoscute și sub numele de instituții de investiții, care jonglează cu fonduri, atât în formă de credit, cât și de investiție. 

Instituții contractuale

Cu siguranță nu te-ai fi gândit la faptul că instituțiile care se ocupă de asigurări sau fonduri de pensii se încadrează în categoria instituțiilor financiare. Totuși, este normal să se întâmple acest lucru deoarece aceste companii rulează bani, pe care îi investesc la rândul lor. Astfel, fiecare poliță de asigurare și fiecare fond de pensie deschis nu fac altceva decât să intre într-un circuit financiar. 

Atunci când o poliță trebuie să fie plătită, banii necesari ies din acest circuit, însă acest ciclu este nesfârșit, deoarece din ce în ce mai multe persoane optează pentru unul dintre produsele financiare menționate anterior. Fie că vorbim despre o asigurare de viață, o asigurare de locuință sau o asigurare de călătorie, fie că discutăm despre piloni de pensii și fonduri alocate despăgubirilor, trăim într-o lume în care depindem foarte mult de aceste soluții și instrumente financiare.

Acestea lucrează practic pentru siguranța noastră, oferindu-ne posibilitatea de a ne trăi viața știind faptul că atunci când cotizăm cu fiecare rată pentru o asigurare, aceasta ne poate acoperi pagubele în ipoteza unor incidente. 

Aceste instituții financiare pot oferi diferite tipuri de avantaje beneficiarilor, însă este nevoie de cunoașterea în detaliu a fiecărei instituții, cu toate caracteristicile aferente. În mod cert aceste instituții ne sunt necesare în mod uzual, în viața de zi cu zi, deoarece de ele depinde în cea mai mare parte circuitul banilor noștri.

Autor:
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved