Cum să îți îmbunătățești scorul de credit

Cuprins

Share
Tweet
Share

Eligibilitatea pentru a obține un credit este o caracteristică ce influențează de regulă răspunsul pe care îl primești de la instituțiile bancare sau nebancare, atunci când soliciți un împrumut. Uneori, chiar dacă tu crezi că îndeplinești toate condițiile, răspunsul poate fi negativ, iar o problemă care conduce spre acest lucru poate fi scorul de credit. Discutăm astăzi despre scorul de credit, ce este acesta și mai ales cum poate fi el îmbunătățit pentru a-ți permite să te bucuri de creditul dorit.

Ce este scorul de credit?

Scorul de credit reprezintă rezultatul unei analize făcute asupra tuturor factorilor ce țin de comportamentul tău, din punct de vedere financiar.

Un scor de credit bun te poate ajuta să obții creditul dorit, iar dacă vrei să fii sigur că îndeplinești condițiile, ar trebui să verifici categoriile de scor FICO și poziționarea ta în raport cu acestea. Categoriile de scor FICO sunt cuprinse între 300 și 850 de puncte, iar un scor bun este cel cuprins între 500 și 700 sau mai mult.

În cazul în care ai un scor de credit mediu sau mic, ar trebui să ai în vedere câteva dintre modalitățile prin care poți îmbunătăți valoarea obținută. Iată care sunt opțiunile pe care le ai:

Rambursează la timp ratele de la alte credite

Dacă ai credite în desfășurare, atunci ar trebui să faci o prioritate din plata la timp a ratelor, deoarece întârzierile influențează foarte mult scorul de credit. Astfel, atunci când întârzii în mod constant cu plata ratelor, ești raportat în Biroul de Credit. Acest lucru trage un semnal de alarmă băncilor, care îți vor atribui un grad ridicat de risc în ceea ce privește plata ratelor.

Același lucru se întâmplă și în cazul creditelor anterioare, pentru că la o verificare de scor la Biroul de Credit vor apărea detalii cu privire la plata ratelor. În Biroul de Credit sunt înregistrate toate datele financiare din ultimii 4 ani, drept pentru care informația poate fi benefică în situația în care vrei să îți îmbunătățești scorul de credit.

Află mai multe despre Biroul de Credit

Click aici

Nu folosi toți banii de pe cardurile de credit

Dacă ai obținut un card de credit, ar trebui să ai în vedere faptul că băncile analizează felul în care utilizezi aceste instrumente, în cazul în care soliciți și un credit separat. Pentru a-ți îmbunătăți scorul FICO este important echilibrul, iar prin acest lucru se înțelege utilizarea rațională a instrumentelor financiare.

Nu realiza interogări multiple de creditare

Chiar și interogările repetate contribuie la scorul FICO, mai ales dacă acestea primesc și un răspuns negativ. Practic, cu cât mai mult insiști să afli dacă poți lua un credit, cu atât vei transmite băncii semnale că ceva nu este în regulă. În situații de urgență sau atunci când ai nevoie doar de o sumă mică de bani, poți apela la credite nebancare sau, dacă totuși preferi varianta de creditare bancară, verifică dacă te încadrezi în cerințe, direct în agențiile bancare.

Nu ai istoric de creditare? Obține unul!

O situație particulară este cea în care se întâmplă să nu ai un istoric de creditare. Fie că ai obținut un credit cu mai mult de patru ani în urmă, fie că nu ai avut niciodată nevoie de un împrumut, acest lucru se vede în scorul FICO. Băncile tind să nu aibă încredere într-un solicitant fără istoric de creditare, pentru că în acest fel ele nu dețin niciun fel de informații cu privire la modul în care acesta gestionează plata ratelor.

De aceea este important să ai în vedere crearea unui istoric de creditare și poți face acest lucru apelând la un credit cu o sumă mai mică sau la un card de credit. Chiar dacă acest lucru satisface într-o măsură prea mică nevoile tale, aceasta este cea mai lejeră soluție prin care poți crea un istoric de credit. Ulterior, achită ratele la timp, pentru a crea un istoric de plată favorabil pentru tine, care să convingă instituțiile să îți acorde creditul dorit.

Înainte de a face acest lucru însă este nevoie să folosești un calculator de scor de credit, pentru a vedea exact care este situația în care te afli. Există brokeri care fac astfel de analize și care te pot ajuta să afli ce anume trebuie să faci și mai bine pentru a-ți îmbunătăți scorul de credit.

Refinanțează creditele de la alte bănci

Poate fi destul de greu să te ocupi de plata ratelor, mai ales dacă acestea reprezintă o bună din valoarea veniturilor tale. O soluție în acest sens este să refinanțezi creditele, iar acest lucru va fi avantajos pentru tine din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte vei putea jongla cu rata, micșorând-o, sau vei putea prelungi creditul pentru o perioadă mai mare de timp.

Nu în ultimul rând, vei putea îngloba într-un singur credit toate ratele pe care le ai de plătit, iar acest lucru te va ajuta să fii la zi cu plățile, lucru deosebit de important pentru îmbunătățirea scorului FICO.

Află mai multe despre refinanțarea creditelor

Click aici

Alege pentru început credite pe termen scurt

Dacă ai un scor slab vei vedea că băncile nu îți vor oferi credite pe sume mari sau pe perioade de timp foarte lungi. O soluție prin care îți poți îmbunătăți scorul de credit este să optezi pentru credite pe perioade mai scurte (1-5 ani), pentru a demonstra băncii angajamentul în ceea ce privește plata ratelor și comportamentul tău ca beneficiar al unui împrumut.

Documentează-te foarte bine despre scorul FICO

Chiar dacă tu consideri că ești candidatul potrivit pentru un împrumut, trebuie să iei în calcul și faptul că băncile iau foarte multe criterii în considerare. De aceea este important să te documentezi cu privire la cerințele acestora, să citești despre scorul de credit și despre felul în care acesta poate fi îmbunătățit.

Totul despre scorul de credit FICO

Click aici

Dacă totuși ai nevoie de bani și soluția îmbunătățirii scorului de credit este pe termen lung, nu uita că ai și opțiunea de a beneficia de credite online, care pot constitui o soluție perfectă pentru situațiile urgente. Vei vedea că și în acest caz vei trece printr-o verificare, însă procesul este mai rapid și mai avantajos pentru tine.

Acestea sunt metodele prin care te poți bucura de un scor FICO bun, care să garanteze pentru tine în cazul obținerii unui credit. Ia în calcul fiecare aspect și nu uita să ceri ajutorul specialiștilor pentru analizarea scorului de credit și pentru alte informații cu privire la acesta.

Autor:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved