Cuprins
Inflația reprezintă o creștere susținută a prețurilor bunurilor și serviciilor în economie. Această creștere poate avea un impact semnificativ asupra vieții noastre de zi cu zi, deoarece duce la scumpirea produselor utilizate în mod frecvent și creșterea costurilor necesare pentru a duce o viață confortabilă. Efectele inflației asupra economiei în ansamblu, indicele de inflație în România și modalitățile de atenuare a efectelor sale sunt aspecte importante de luat în considerare.
Ce înseamnă inflație?
Inflația este un termen utilizat pentru a descrie rata de creștere a prețurilor într-o economie. De obicei, se măsoară în procente și este utilizată pentru a înțelege modul în care se modifică salariile, precum și nivelul general al prețurilor într-o economie. Inflația îi afectează pe toți membrii unei economii, deoarece duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor. Inflația are, de asemenea, un impact negativ asupra veniturilor reale (ajustate la inflație) ale persoanelor care primesc salarii și indemnizații.
Cum se produce inflația?
Există mai mulți factori care contribuie la inflație:
creșterea salariilor,
prețurile materiilor prime, cum ar fi petrolul și benzina,
conflictele internaționale etc.
Inflația este întotdeauna un proces gradual - nu există un "punct" brusc în care totul să explodeze peste noapte. Dar, în timp, provoacă pagube uriașe din punct de vedere economic și emoțional în întreaga societate, pe măsură ce oamenii încep să-și vadă nivelul de trai scăzând constant lună de lună.
Diferitele tipuri de inflație
Inflația poate fi bună sau rea, în funcție de modul în care afectează viața oamenilor. Există mai multe tipuri de inflație:
Inflația expansionistă sau galopantă - acest tip de inflație apare atunci când prețurile cresc mai repede decât salariile. Acest lucru duce la creșterea prețurilor și o posibilitatea mai redusă a oamenilor de a se descurca, deoarece tot mai puțină monedă este disponibilă pentru a cumpăra articole.
Inflația târâtoare - acest tip de inflație este considerată a fi mai ușoară și mai benefică economiei țării, fiind caracteristică perioadelor în care prețurile cresc cu cel mult 3% pe an.
Inflația plimbătoare - este asociată unei creșteri a prețurilor cu un procent cuprins între 3 și 10% pe an. Acest tip de inflație este considerat a fi dăunător pentru economia țării. Adesea, oamenii cumpără mai mule produse decât au nevoie, iar salariile nu reușesc să țină pasul cu ritmul creșterii cererii de produse, și implic, a prețurilor.
Deflația - atunci când există prea multă monedă care urmărește prea puține bunuri, prețurile încep să scadă pe măsură ce băncile nu mai emit bani sau nu mai oferă credite. Acest tip de inflație este adesea considerat negativ, deoarece provoacă scăderi generalizate ale valorilor imobiliare, ale salariilor și ale altor active.
Stagflația – prețurile produselor cresc, cu toate că nu există suficientă cerere menită a stimula și creșterea economiei. Astfel, deși creșterea economică stagnează, prețurile pentru bunuri și servicii cresc în mod constant.
Cum ne afectează inflația viața de zi cu zi?
Inflația este un proces economic fundamental care afectează modul în care ne trăim viața în fiecare zi. De obicei, este definită ca o creștere în timp a nivelului general al prețurilor bunurilor și serviciilor. Atunci când are loc inflația, banii își pierd valoarea în timp, deoarece valorează din ce în ce mai puțin în raport cu alte mărfuri.
Acest lucru are implicații serioase pentru viața de zi cu zi, deoarece atunci când prețurile cresc, lucrurile pe care le cumpărăm devin mai scumpe. De exemplu, dacă prețul produselor alimentare crește cu 10%, va trebui să cheltuim cu 10% mai mult doar pentru a cumpăra aceeași cantitate de alimente. Acest lucru înseamnă că, nu numai că cheltuielile noastre cresc de la an la an, dar și capacitatea noastră de cumpărare scade treptat în timp.
Cum să te protejezi de inflație?
Nu știi cum evoluează lucrurile și cum te protejezi de inflație pentru a nu-ți afecta viața? Există mai multe modalități de a te proteja de inflație - economisind bani în mod regulat, investind în active sigure, cum ar fi aurul sau proprietățile și evitând cheltuielile excesive.
Economisește-ți banii în mod regulat și plasează-i în investiții pe termen lung, cum ar fi acțiuni sau obligațiuni. În perioadele turbulente, aceste active tind să fie mai stabile decât valutele sau alte investiții pe termen scurt.
Fii atent la ratele de schimb valutar. Compară mai multe opțiuni înainte de a face orice achiziții sau investiții în țară sau în străinătate - nu uita că valoarea banilor se poate schimba rapid, în ultima perioadă resimțindu-se o creștere și a inflației euro, nu doar a leului.
Concentrează-te pe acumularea de capital, astfel încât să nu fii nevoit să vinzi bunurile deținute în pierdere dacă inflația lovește puternic mai târziu pe parcurs.
Care sunt efectele pe termen lung ale inflației?
Efectele inflației sunt deseori negative, deoarece scumpește costurile zilnice și reduce puterea de cumpărare a oamenilor. Banii care au avut cândva o valoare reală devin mai puțin valoroși în timp din cauza inflației. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de îndatorare, la scăderea ratelor de creștere a investițiilor și la diminuarea oportunităților de cheltuieli pentru consumatori.
Deci, care sunt consecințele inflației pe termen lung? Există multe consecințe potențiale, unele fiind mai grave decât altele. Printre efectele care au fost observate de-a lungul istoriei se numără:
instabilitatea politică,
crizele financiare și recesiunile, inclusiv tulburările/conflictele sociale,
pierderea încrederii investitorilor,
inegalitatea creării de bogăție între diferitele grupuri din cadrul societății.
În esență - tot ceea ce se întâmplă atunci când există prea mulți bani care urmăresc prea puține bunuri.
Este important să înțelegi riscurile asociate cu mediile inflaționiste înainte de a lua orice decizie de a investi sau de a-ți asuma datorii. Înțelegând riscurile implicate, poți face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la cea mai bună modalitate de a-ți proteja activele în perioadele de tulburări economice. Cu ajutorul unui calculator de inflație, poți vedea cu exactitate cum au evoluat prețurile și valoarea acestora față de anii precedenți și poți avea o idee mai clară asupra evoluției inflației.
Scenariul descris nu este nou. De fapt, aceasta a fost povestea vieții noastre financiare de ani de zile. Inflația ne afectează viețile și puterea de cumpărare de zeci de ani, dar impactul inflației pare să fie mare în ultimii ani. Cu toate acestea, există încă o mulțime de oameni care nu înțeleg cum funcționează inflația și cum se pot proteja de ea.
Pentru a-ți face viața mai sigură împotriva creșterilor de prețuri, asigură-te că investești ceva timp și folosești instrumente bugetare, astfel încât să nu te lași pradă produselor inutile.
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.