5 sfaturi practice pentru a economisi în viața de zi cu zi

Share
Tweet
Share
5 minute de lectură
17 ian. 2024

Este nevoie de surprinzător de puțin pentru a economisi bani în viața de zi cu zi și pentru a avea mai mult în contul de economii. Mai jos am compilat cinci dintre sfaturile noastre despre cum să economisești bani în viața de zi cu zi și să o faci fără prea mult efort.

1. Examinează polițele de asigurare și abonamentele lunare

Suntem conștienți că nu este tocmai cea mai interesantă sarcină, dar potențialul de economisire este destul de mare. Poți economisi mulți bani prin simpla comparare a polițelor de asigurare. Ca să nu mai vorbim de beneficiile financiare pe care le poți obține prin reducerea abonamentelor pe care poate nu le folosești atât de mult. 

Când vine vorba de asigurări, poate fi un avantaj să le compari pe cele pe care le ai cu altele de pe piață. Aici este deosebit de important să reții că prețul nu este singurul factor important de comparație, deoarece prețul nu este întotdeauna echivalent cu calitatea. În schimb, trebuie să știi ce nevoi personale ar trebuie să îndeplinească asigurarea. De exemplu, dacă locuiești în chirie, este important ca asigurarea să fie una a chiriașului față de proprietar. Acest tip de asigurare se recomandă în mod special dacă plănuiești să locuiești în apartamentul respectiv pentru o perioadă lungă de timp sau dacă, de exemplu, ai animale de companie.

În ceea ce privește abonamentele, este și mai ușor și rapid să iei o decizie. Ai cu adevărat nevoie de un abonament la toate platformele de streaming? Păstrează doar pe cele pe care le folosești cel mai des. Eventual, poți împărți un cont cu prietenii sau cu familia. În cazul abonamentelor de telefonie mobilă, poate fi benefic să compari ofertele disponibile. Este o piață extrem de competitivă, așadar cu siguranță vei avea de unde alege. Și în plus, nu trebuie să îți schimbi numărul de telefon atunci când schimbi furnizorul, numărul de telefon poate fi transferat cu ușurință.

2. Pregătește un plan săptămânal de mese

Pregătirea și respectarea unui plan săptămânal de mese aduce multe beneficii. În primul rând, poți economisi bani, iar în al doilea rând, un plan alimentar te ajută să mănânci mai sănătos și mai echilibrat. Îți recomandăm să aloci câteva minute în fiecare săptămână pentru crearea acestui plan alimentar pentru săptămâna următoare și pentru a face cumpărăturile necesare. Treptat, vei observa că atât timpul necesar pentru planificare, cât și pentru cumpărături sau pentru pregătirea meselor, se va reduce. Este pur și simplu o chestiune de a-ți forma un obicei.

Un plan de mese poate fi, de asemenea, refolosit de mai multe ori, astfel încât nu trebuie să vii cu rețete noi în fiecare săptămână. Fără îndoială, pregătirea și respectarea unui plan alimentar te va ajuta să economisești mulți bani, deoarece automat se vor reduce ieșirile la restaurant și vizitele la supermarket.

3. Urmează regula celor 14 zile

Trebuie să recunoaștem că adesea cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie cu adevărat, fiind vorba, de regulă, despre cumpărături impulsive. Dar acest lucru poate fi evitat prin aplicarea regulii de 14 zile. Totul ține de autocontrol și reflecție. Înainte de a cumpăra ceva care nu ține de lucrurile esențiale sau de alimentele de bază, spune stop și analizează dacă ai cu adevărat nevoie de acel lucru. Scoate-l din coș și oferă-ți 14 zile de gândire. Dacă după 2 săptămâni consideri în continuare că ai nevoie de acel lucru, îl poți cumpăra fără a avea remușcări. Însă, probabil vei descoperi că după doar câteva zile ai uitat complet ce era acel lucru și de ce îl voiai. Poți economisi foarte mulți bani folosind această regulă.

4. Programează o plată recurentă în contul de economii

Economisirea automată este, de asemenea, o modalitate ușoară de a crește valoarea contului de economii. De ce recomandăm programarea unei plăți recurente? Pentru că este cea mai simplă metodă de a te asigura că depozitul în contul de economii va avea loc! Această plată ar trebui să aibă loc la începutul lunii sau oricând primești salariul, imediat după ce ai achitat facturile. În ceea ce privește suma, specialiștii recomandă economisirea a cel puțin 10%, ideal 20 sau chiar 25% din venit, însă dacă nu este posibil, orice procent este binevenit.

5. Gestionează bugetul personal cu ajutorul unei aplicații pentru telefonul mobil

Dacă gestionarea finanțelor personale ți se pare complicată sau chiar copleșitoare, poți apela la o aplicație. Există foarte multe aplicații mobile de acest gen, unele gratuite, altele contra unui abonament lunar sau anual, în general fiind foarte accesibile. Câteva exemple ar fi Spendee, Finance41 sau DollarBird.

Poți conecta contul bancar cu aplicația sau poți înregistra manual cheltuielile lunare. În orice caz, este un proces relativ simplu și rapid. Cheltuielile sunt apoi împărțite automat în diverse categorii. Marele avantaj este că obții foarte rapid o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor și veniturilor, le poți urmări și compara, în concluzie, te poți bucura de un buget lunar bine organizat.

Când vine vorba de economisire, faptul că poți vedea ce sumă este cheltuită lunar pentru o anumită categorie, te poate ajuta să găsești modalități de a reduce costurile. De exemplu, dacă observi că ai cheltuit mult pe haine pe parcursul a mai multor luni consecutive, vei deveni mult mai conștient data viitoare când mergi la cumpărături și poate vei aplica regula celor 14 zile înainte de a utiliza cardul.

Autor:
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved