5 afaceri pe care le poți începe acum cu mai puțin de 5000€

Cuprins

Share
Tweet
Share

Pandemia coronavirus a adus multe schimbări, atât la nivel personal și la nivel societal. Mulți dintre noi ne-am trezit într-o situație dificilă, iar poate mulți au realizat că depind prea mult de angajator, că nu au pregătit un plan B sau C pentru situații neprevăzute. Această realizare a trezit în mulți oameni dorința de a avea mai multă independență și flexibilitate, iar una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este prin înființarea propriei afaceri sau crearea unei surse noi de venit.

Deschiderea unei afaceri nu este însă deloc simplă, vine cu un grad de risc și presupune multă muncă. Pentru a avea o afacere profitabilă este nevoie de o strategie și o bună gestionare a timpului. În afară de toate acestea, mai este nevoie de o idee de afaceri, de capital și de mult curaj. În acest articol îți vom oferi 5 idei de afaceri pe care le poți începe cu un buget restrâns, între 1000€ și 5000€. Lectură plăcută!

1. Crearea de conținut online

Influencer sau creator de conținut - această ocupație este una destul de nouă, însă una foarte populară. Deși există deja mulți creatori de conținut în mediul online, atât în România, cât și în străinătate, însă există întotdeauna spațiu pentru oameni noi, în special pentru cei cu o voce autentică și interesantă. Oricine poate deveni un creator de conținut, nu există un șablon despre cum ar trebui să arate un influencer, însă găsirea unei nișe, unui public țintă, este extrem de importantă. O nișă reprezintă un grup de oameni cu o pasiunea sau cu un interes specific comun.

De exemplu - grădinarii pasionați de orhidee, bucătarii specializați în mâncare vegană, inginerii care lucrează numai cu imprimarea 3D reprezintă o nișă, etc. Atunci când ai o nișă și creezi conținut relevant pentru membrii acelei nișe, șansele de reușită sunt mult mai mari. Importantă este și platforma unde este publicat conținutul. Cele mai populare platforme în prezent sunt: YouTube, Instagram, Pinterest, TikTok și Facebook. Echipamentul de care vei avea nevoie este destul de limitat - pentru YouTube vei avea nevoie de o cameră video și un microfon. Acestea pot fi destul de scumpe, însă pentru început poți achiziționa unele second-hand. Pentru celelalte platforme este suficient să ai un smartphone performant cu care poți face fotografii și videoclipuri de calitate. Alte instrumente, cum ar fi pentru editarea videoclipurilor sau pozelor, căutarea de cuvinte cheie și altele, pot fi găsite gratuit online. Cea mai mare investiție a unui creator de conținut este timpul și dedicarea. Nu te demoraliza dacă nu se întâmplă nimic după 2-3 sau chiar 6 luni, aceste lucruri necesită timp, trebuie să fii foarte persistent și să acorzi publicului timp să te găsească.

Consultanță

Pentru a deveni consultant, ai nevoie de o abilitate sau competență foarte bine dezvoltată. Nu este necesară o educație superioară formală, dar este necesară experiența în domeniu. Poți fi consultant în orice - sustenabilitate, organizare, resurse umane, strategie, educație financiară și așa mai departe. Începe prin a crea un site personal, unde să te prezinți, să vorbești despre experiența ta, despre proiectele tale și despre ceea ce oferi. Există, de asemenea, diverse platforme de freelancing (cum ar fi Upwork, Freelancer, Fiverr) unde poți crea un profil gratuit. Concurența pe aceste platforme este mai mare, însă la fel este și volumul de căutări. Aceste platforme specializate în freelancing există de mulți ani și sunt cunoscute peste tot în lume. Caută un mod de a-ți pune abilitățile în evidență.

Marketing

Dacă ai experiență în marketing, poți înființa o agenție de marketing, prin care să ajuți diferite întreprinderi mici (afaceri locale) să se conecteze online. Pachetul de servicii ar putea include o strategie de social media și publicitate (reclame).

Marketingul este deseori strâns legat de crearea de conținut. De exemplu, marketing-ul afiliat implică crearea de conținut (blog, canal YouTube, Instagram) și includerea unor link-uri afiliate către produsele/serviciile menționate în materialul postat. Când cineva achiziționează produsul sau serviciul prin link-ul afiliat, primești o parte din vânzare sau o recompensă.

Marketingul afiliat nu este genul de afacere cu care te poți îmbogăți rapid, dar este o sursă de venit secundară foarte bună. Aici îți poți folosi din nou expertiza și poți prezenta produse și servicii pe care le utilizezi și care îți plac. Poți contacta companiile respective prin email pentru a vedea dacă sunt interesate să înceapă un parteneriat. Cu toate acestea, multe companii au deja programe de afiliere disponibile pe site-urile lor web, deci tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii enumerați pentru a obține link-ul afiliat personalizat.

Deschide un e-shop

Industria comerțului online s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și mulți cred că popularitatea magazinelor online va continua să crească în următorii ani. Deschiderea unui e-shop necesită un anumit capital, dar poți investi banii pe care îi ai la dispoziție în primul inventar și apoi să folosești banii câștigați pentru a reface stocul sau pentru a adăuga produse noi. Desigur, va fi nevoie și de un site web - dar pentru asta ai la dispoziție platforme specializate precum Shopify sau plugin-ul Woo Commerce de pe WordPress. Poți găsi multe tutoriale gratuite online despre cum să creezi un e-shop folosind aceste platforme, dar poți achiziționa și un curs, cu prețuri începând de la 5€.

Cu riscul de a ne repeta, și pentru un e-shop vei avea nevoie de o nișă și de un public țintă, însă în acest caz poate să fie puțin mai larg. De exemplu, e-shop cu ochelari de soare, e-shop cu electronice, e-shop cu piese auto și așa mai departe.

Începe un podcast

În ultimii ani, am observat o explozie în numărul și în popularitatea podcast-urilor, care pentru mulți au înlocuit radioul. Au devenit acel ceva pe fundal, pe care îl asculți când conduci sau când faci și altceva. Un podcast poate fi educativ sau distractiv, poate aborda subiecte politice, de sănătate sau pur și simplu poate fi un loc unde unul sau mai mulți oameni îți prezintă punctul de vedere asupra unui subiect. Este o afacere pe care o poți începe oricând. În ceea ce privește echipamentul, ai nevoie doar de un microfon bun. Odată ce începi să câștigi bani din podcasting (din reclame sau sponsorizări), poți investi într-un set de podcasting mai profesional.

Lista ar putea continua. În era digitală, granițele nu au limite, mai ales datorită faptului că devenim din ce în ce mai obișnuiți cu mediul online, cu achiziționarea diferitelor servicii (cum ar fi cursuri și tutoriale online) și produse online. Așadar, sperăm că te-am inspirat și că vei lua în considerare deschiderea propriei afaceri online în curând.

Autor:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Articole relevante

17 ianuarie 2024
Top 10 creatori de conținut financiar din România
Descoperă 10 dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut financiar, care abordează teme variate, de la gestionarea finanțelor personale la investiții.
Citește mai mult
17 ianuarie 2024
Top 5 podcasturi financiare în limba română
Explorează lumea podcasturilor și descoperă cele mai îndrăgite podcasturi financiare din România. Învată despre finanțe personale, investiții și multe altele.
Citește mai mult
17 ianuarie 2024
Bursa de valori: sfaturi pentru investitorii începători
Descoperă cum poți iniția investițiile cu acest ghid pentru începători. Află mai multe despre bursa de valori și învață cum să investești în mod eficient.
Citește mai mult
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved