Puțini dintre noi trecem prin viață fără a împrumuta bani. Pentru mulți, este o acțiune necesară dacă dorim să achiziționăm o casă, o mașină sau poate să facem o schimbare în carieră. Cu alte cuvinte, finanțăm viața și investim în viitorul nostru.
În ciuda faptului că piața de credite este în continuă dezvoltare, există lacune în ea. Printre acestea, putem menționa absența informațiilor despre creditarea responsabilă. Din perspectiva noastră, creditarea responsabilă ar trebui să fie fundamentul oricărei experiențe de creditare, în orice investiție pentru viitor.
Dacă neglijăm responsabilitatea în procesul de solicitare a creditului, ne expunem riscului de a cădea dintr-o situație nefavorabilă în alta. Pentru aceasta există Moneezy. La Moneezy, lucrăm pentru a schimba punctul de plecare al potențialilor debitori și pentru a le îmbogăți cunoștințele despre credite și împrumuturi înainte de a-și pune semnătura digitală.
Credem că responsabilitatea reprezintă viitorul.
Creditarea responsabilă presupune să fii capabil să îți asumi datorii într-un mod atent, cu o înțelegere clară a situației tale financiare și, de asemenea, să-ți îndeplinești obligația de a rambursa împrumutul.
Pe scurt, este vorba de control. Elementul cheie pentru a împrumuta în mod responsabil este să eviți să împrumuți prea mult și, în același timp, să te angajezi să rambursezi totul într-un interval de timp accesibil. Prin urmare, nu trebuie doar să cunoști bine situația ta financiară actuală, ci trebuie să ai și o strategie clară asupra modului în care să îți gestionezi finanțele personale.
Creditarea responsabilă înseamnă, de exemplu, că reușești să evaluezi următoarele aspecte:
Care este motivul și valoarea împrumutului sau creditului tău? Este foarte util să te întrebi care este motivul necesității de a te împrumuta, în special pentru a evalua dacă acesta este bazat pe o decizie bine gândită.
La ce te angajezi? Răspunsul este, de fapt, foarte ușor și scurt. Te angajezi să rambursezi împrumutul. Evaluează-ți capacitatea de a face acest lucru în perioada de creditare aleasă. Nu uita să iei în considerare cheltuielile curente.
De ce riscuri ar trebui să ții cont? Finanțele și economia sunt adesea influențate de evenimente sociale și globale - același lucru se poate aplica și creditului tău. Prin urmare, pot apărea evenimente din afara controlului tău. Cât de bun ești în a naviga în această incertitudine?
Opțiuni alternative: Pentru mulți, creditele online reprezintă o alternativă la un credit bancar, și chiar și aici există avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le iei în considerare.
La Moneezy, lucrăm în fiecare zi pentru o piață de creditare transparentă. Credem că modul în care vom împrumuta bani în viitor se va baza pe mult mai multe cunoștințe – atât pentru că devenim mai curioși și mai exigenți cu noi înșine și cu cei din jur, dar și pentru că mulți oameni în prezent folosesc creditele ca o investiție în propriul viitor. Prin urmare, misiunea noastră este de a adresa potențialele probleme care pot rezulta pe termen lung din creditarea iresponsabilă, astfel încât să te simți pregătit pentru numeroasele fațete ale creditelor.
Oricât de util poate fi un credit în atingerea obiectivelor financiare sau schimbarea unei situații financiare, consecințele pot fi la fel de grave dacă nu este gestionat în mod responsabil. Am adunat câteva dintre problemele cele mai des întâlnite legate de creditarea iresponsabilă:
Spirala datoriilor
Acesta este ciclul în care coborâm dacă continuăm să luăm mai multe credite noi în timp ce ne străduim să le rambursăm pe cele existente. Acest lucru duce de obicei la dobânzi mai mari, creșterea stresului financiar și scăderea stabilității economice.
Instabilitatea economică
Când economia trece de la a fi stabilă la instabilă, de multe ori este din cauza unor cheltuieli neașteptate sau a unei schimbări a veniturilor. Aceasta înseamnă că există mai puține fonduri pentru a achita împrumutul. Rezultatul? Datorii, dobânzi penalizatoare pentru neplată și mai mult stres.
Scăderea bonității
Nerespectarea împrumuturilor nu dăunează doar stimei de sine, ci și scorului tău de credit. Un scor de credit redus îți poate dăuna viitorului – cel puțin oportunitățile viitoare de împrumut, șansele de a fi aprobat pentru închirierea unui apartament sau chiar de a fi refuzat pentru anumite locuri de muncă. Prin urmare, o scădere a bonității nu afectează numai situația ta financiară; îți limitează opțiunile viitoare.
Opțiuni limitate
Creditarea iresponsabilă îți limitează opțiunile financiare și accesul la finanțare în viitor. În cazul în care nu respecți termenii conveniți cu un creditor, acesta are dreptul să te raporteze la Biroul de Credit, ceea ce te etichetează ca fiind un debitor cu risc ridicat. Clubul debitorilor cu risc ridicat nu este, deloc surprinzător, un club popular. Mulți debitori se confruntă cu stigmă și rușine – și se simt nevoiți să ascundă această latură mai puțin plăcută a vieții.
Stresul și impactul asupra sănătății mintale
O cursă constantă cu economia își lasă amprenta. Numeroase studii arată că, cu cât ai mai multe griji financiare, cu atât nivelul de stres psihologic este mai ridicat. Stresul și anxietatea combinate cu povara datoriilor nu afectează doar sănătatea mintală, ci și relațiile apropiate, performanța la locul de muncă și starea generală de sănătate.
Dorim să subliniem că nu încercăm să creăm o campanie de descurajare. Marea majoritate a experiențelor de creditare nu se termină în acest fel. Dorim doar să subliniem importanța creditării responsabile. Adevărul este că toată responsabilitatea este pe umerii tăi și, de fapt, viitorul tău este, de asemenea, în propriile tale mâini.
Drumul pentru a deveni un debitor responsabil nu este foarte lung. Dimpotrivă, se bazează pe un singur lucru – bunul simț. Dacă mai ai nevoie de un ultim impuls virtual pentru a demara călătoria ta către o creditare responsabilă, iată 7 pași pe care îi poți urma:
Evaluează-ți situația financiară
Este un pas esențial în procesul de creditare: cum arată veniturile, cheltuielile și orice alte datorii existente. Există modificări de care ar trebui să fii conștient? Pe scurt, o astfel de analiză îți va oferi răspunsul la întrebarea dacă acesta este momentul potrivit să îți asumi datorii suplimentare.
Creează un buget
Probabil că știi deja că nu putem ocoli bugetele. Un buget te ajută să trăiești în limitele permise de finanțele tale, astfel încât să eviți datorii inutile. Adună-ți sursele de venit și clasifică-ți cheltuielile – de exemplu: locuință, utilități, alimente, transport și altele. Nu uita să rezervi o parte din venit pentru economii și rambursarea datoriilor.
Crearea unui buget necesită timp, dar merită - promitem.
Ia în considerare toate opțiunile
Înainte de a te decide asupra unui împrumut, recomandăm să investighezi și opțiuni alternative. Dacă este, de exemplu, o sumă mică, poate fi o opțiune să întrebi prietenii și familia dacă poți împrumuta banii de la ei. Astfel, poți evita anumite dobânzi și alte costuri care pot fi asociate cu un împrumut.
Înțelege termenii și condițiile împrumutului
Cât de des citești și literele mici din contracte? Majoritatea oamenilor trec cu vederea aceste secțiuni și apasă pe butonul "Accept" fără să aibă o înțelegere clară a a ceea ce semnează de fapt. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când solicităm un împrumut. Nu citim scrisul mic, deseori plasat strategic pe una dintre ultimele pagini ale contractului.
Citește atent întregul contract, iar dacă ceva este neclar, întreabă creditorul – pentru asta este acolo.
Rambursare structurată și regulată
Stabilește o zi specifică în fiecare lună pentru a-ți achita împrumutul. De exemplu, poți adopta o regulă conform căreia trebuie să fie în ziua de salariu, fie prima zi a fiecărei luni sau prima zi de luni din lună. Alege varianta care are cel mai mult sens pentru tine. Setează-ți un memento pe telefon, sau mai bine, adaugă plata ratei la plăți automate recurente, astfel încât să nu uiți niciodată o dată scadentă. Plățile întârziate pot avea consecințe neplăcute, precum comisioane suplimentare, amenzi sau chiar scăderea scorului de credit.
Monitorizează-ți datoriile
Dacă lași ca datoria să decurgă de la sine, există riscul ca lucrurile să meargă prost la un moment dat. Urmărește istoricul plăților tale, soldul tău și orice modificări ale condițiilor creditului.
Acest lucru va permite identificarea potențialelor probleme în timp util. Astfel le vei putea remedia înainte să apară daune majore. Dacă achitarea ratelor reprezintă o problemă, recomandăm să contactezi creditorul cât mai curând posibil pentru a găsi o soluție comună.
Rambursează anticipat atunci când este posibil
Nu este garantat că oportunitatea va surveni, ceea ce este, de asemenea, absolut în regulă. Atâta timp cât achiți suma convenită la timp, ai respectat partea ta. În cazul în care va apărea posibilitatea de a rambursa anticipat împrumutul - fie integral, fie parțial - acest lucru poate contribui la reducerea costurilor dobânzii și la scurtarea duratei împrumutului.
Dar atâta timp cât achiți conștiincios rata convenită, creditorul este mulțumit. Și în aceeași măsură ar trebui să fii și tu mulțumit - și, de ce nu, puțin mândru.
Cei 7 pași te vor face un debitor responsabil, cu o bază solidă pe care să-ți construiești viitorul financiar. Informare, disciplină și o bună înțelegere a propriilor abilități și a situației financiare - aceasta este rețeta pentru gestionarea cu succes a împrumuturilor și datoriilor.
Niciodată nu este prea târziu pentru a adopta obiceiuri financiare mai bune, indiferent dacă ai credite în derulare, sau dacă nu ai contractat niciodată un credit. Există și o serie de instrumente pe care le poți folosi dacă vrei să îți gestionezi responsabil creditul. Din experiența noastră, următoarele trei instrumente sunt în special bine de știut.
Un grafic de rambursare ajută debitorii să preia controlul asupra finanțelor lor. Mai mult decât atât, acesta se dovedește a fi extrem de util în evitarea costurilor suplimentare inutile și poate chiar contribui la obținerea unui scor de credit mai favorabil. Un grafic de rambursare este un plan pentru modul în care va avea loc rambursarea creditului tău.
Întocmirea unui plan de rambursare aduce beneficii în primul rând pentru tine. Nu numai că va fi de mare ajutor pentru a evita, de exemplu, comisioanele de întârziere plată și dobânzile penalizatoare, un plan bine gândit poate accelera achitarea datoriilor tale și contribui la prevenirea nerespectării condițiilor creditului.
Alte beneficii ale unui grafic de rambursare includ reducerea stresului. Cu un grafic de rambursare structurat, ai totul într-un singur document, și te poți concentra asupra altor lucruri, în loc să îți faci griji cu privire la rambursarea împrumutului.
Vei descoperi, de asemenea, că un plan de rambursare permite flexibilitate financiară. În cazul în care apar schimbări neașteptate, ai spațiu pentru a ajusta planul și, astfel, a menține rambursarea pe drumul cel bun.
Nu în ultimul rând, planul îți va permite să îndrăznești să îți stabilești obiective financiare viitoare, cum ar fi economisirea pentru a cumpăra o locuință, începerea propriei afaceri sau asigurarea unei pensii mai bune.
Toate punctele menționate anterior sunt soluții care aduc beneficii directe pentru tine, însă în același timp demonstrezi și creditorului că ai o atitudine responsabilă față de finanțele tale. Acest lucru evidențiază că ești conștient de angajamentele tale financiare și că te dedici îndeplinirii lor.
La Moneezy, credem cu desăvârșire că un plan de rambursare poate face ca întreagă experiență de creditare să pară mai realistă și accesibilă. Prin urmare, recomandăm tuturor cititorilor noștri să înceapă gestionarea datoriilor din acest punct.
Adună toate informațiile despre creditul tău (suma împrumutului, rata dobânzii, DAE, termenul). Acestea sunt fundamentul planului tău.
Analizează-ți situația financiară: Înțelegerea finanțelor tale te va ajuta să determini cât de mult poți plăti.
Pregătește un buget lunar.
Identifică suma pe care o poți rambursa lunar. Nu ar trebui să fie nici prea mare, nici prea mică.
Automatizează plata ratei.
Setează-ți repere. Împarte creditul în etape, cum ar fi per trimestru sau semestru. Bucură-te de progres - îți va crește nivelul de motivație!
Examinează și ajustează rata periodic. Dacă venitul tău se modifică - fie în bine, fie poate în rău, ar trebui, de asemenea, să îți ajustezi planul de rambursare pentru a plăti mai mult sau mai puțin, în funcție de situație.
Caută sfaturi financiare dacă întâmpini dificultăți în a achita plata lunară.
Creditarea responsabilă derivă din cunoaștere. Aceasta include cunoștințe despre credite, economie, dar și cunoașterea de sine. Prin urmare, la Moneezy, avem misiunea de a pune la dispoziția debitorilor toate informațiile despre credite, împrumuturi și finanțe. Cu toate acestea, este necesară și o introspecție, precum și o imagine de ansamblu asupra situației financiare individuale.
Dacă universul creditelor este pentru tine un teritoriu nou și neexplorat, vei întâlni o multitudine de termeni și concepte necunoscute. Obiectivul nostru este să simplificăm toate acestea, să le traducem și livrăm într-un limbaj accesibil tuturor. De aceea, pe blogul nostru vei găsi trei categorii de articole: Moneezy explică, Moneezy investighează și Ghiduri.
"Moneezy explică" este contribuția noastră în materie de educație financiară tradițională. Aici prezentăm definiții, explicăm concepte relevante legate de credite, finanțe personale și alte operațiuni bancare.
"Moneezy investighează" este propria noastră mini-oază de cercetare, unde experții noștri au oportunitatea de a analiza și prezinta tendințele din lumea financiară.
"Ghidurile" sunt dedicate celor care preferă să învețe despre finanțe și împrumuturi într-un mod mai practic. Aici vei găsi ghiduri pentru a crea un buget, a-ți îmbunătăți scorul de credit etc.
Aceasta este platforma noastră de cunoaștere. Aici vei găsi toate informațiile necesare despre finanțe și împrumuturi. Explorează blogul nostru pentru a obține o perspectivă mai clară asupra creditului tău actual sau viitor.
Inițial, Moneezy a fost creat cu scopul principal de a îmbunătăți experiența de creditare a utilizatorilor prin asigurarea unei calități mai bune a produselor financiare. Aceasta înseamnă că pentru o perioadă semnificativă am fost în primul rând un serviciu de comparație, înainte de a ne extinde orizonturile și a forma platforma financiară completă care suntem în prezent.
Astăzi folosim servicii de comparație pentru o gamă variată de produse și servicii, de exemplu, hoteluri, zboruri sau produse electronice. Există numeroase avantaje în această abordare, inclusiv garanția unei calități superioare, economisirea de timp și bani, iar în contextul împrumuturilor, posibilitatea de a obține condiții mai favorabile.
La Moneezy, colectăm informații relevante despre ratele dobânzii, termenii de creditare, comisioane și alte detalii importante pentru procesul de creditare. Toate aceste informații te pot ajuta să iei decizii informate. Rețeaua noastră de creditori, inclusiv bănci și creditori online, îți stă la dispoziție. Prin utilizarea platformei noastre, cresc semnificativ șansele tale de a găsi un credit cu adevărat avantajos și potrivit nevoilor tale.
Cu toate acestea, argumentul principal pentru utilizarea unui serviciu de comparare precum Moneezy este că reprezintă cea mai sigură alegere pentru tine. Beneficiezi de o protecție amplă pe toată durata perioadei de creditare, atât în ceea ce privește frauda, dar și în ceea ce privește protecția informațiilor tale personale.
Activitatea noastră este bazată pe transparență și siguranță. Practic, transparență fără riscuri.
Suntem un partener de creditare care operează cu cele mai bune intenții și cu inima la locul potrivit. Aceasta este esența creditării responsabile.
Intelligent Banker ApS - Brandts Passage 29, 2. - 5000 Odense C - Denmark - VAT: DK32260055
info@moneezy.com