Cuprins
- Cardul de credit: ce este, ce avantaje are și cum știi că ai nevoie de el
- Ce este un card de credit
- Pentru cine este potrivit un card de credit
- Avantaje și dezavantaje
- Costuri, comisioane și dobânzi
- Condiții de eligibilitate
- Rolul scorului de credit
- Cum găsești cel mai bun card de credit
- Cum previi frauda
- Skimming
- Phishing
Cardul de credit: ce este, ce avantaje are și cum știi că ai nevoie de el
Cheltuielile fac parte din viața noastră și uneori se poate întâmpla ca sursele financiare de care dispunem să nu fie suficiente pentru a achita tot ce este necesar. Dacă te regăsești într-o astfel de situație, poți să apelezi oricând la un împrumut rapid sub forma unui card de credit prin intermediul căruia să obții banii de care ai nevoie.
Ce este un card de credit
Un card de credit este un instrument de plată pus la dispoziție de către bănci și IFN-uri clienților lor, care poate fi folosit în limita unei linii de credit. Limita maximă a unei linii de credit se stabilește în principal în funcție de veniturile lunare pe care le obții.
Pentru cine este potrivit un card de credit
În viață pot oricând apărea momente în care ai nevoie rapid de o sursă de finanțare suplimentară care să te ajute să acoperi cheltuielile necesare. Astfel, un card de credit poate fi soluția potrivită pentru tine dacă:
dorești să cumperi anumite bunuri în rate;
vrei să te bucuri de confort și siguranță financiară atunci când pleci în străinătate;
trebuie să faci față unor cheltuieli neprevăzute, care nu suportă amânare.
Deși pot fi folosite în aceleași scopuri (plata cumpărăturilor sau retragerea banilor de la bancomat), diferența între un card de credit vs. card de debit este următoarea: în timp ce cardul de credit îți permite să faci tranzacții cu banii împrumutați de la o instituție financiară, cardul de debit îți permite să faci aceste tranzacții în limita banilor proprii, disponibili în contul tău.
Indiferent că vorbim despre un card de credit sau un card de cumpărături, ne referim la același lucru deoarece cardul de cumpărături nu este decât o altă denumire a cardului de credit. Linia de credit reprezintă suma maximă de bani pe care o poți obține prin intermediul împrumutului atunci când optezi pentru un card de credit.
În cazul anumitor instituții financiare, linia de credit poate presupune și transferul sumei de bani împrumutate într-un cont bancar, fără să primești un card de credit în format fizic.
Avantaje și dezavantaje
Cardurile de credit îți pot aduce o mulțime de beneficii, însă există și câteva dezavantaje de care să ții cont.
Acces la o sumă mai mare de bani, în funcție de limita de credit aprobată.
Solicitare online cu ajutorul platformelor puse la dispoziție de instituțiile financiare.
Programe de loialitate și reduceri la achizițiile efectuate cu cardul de credit la anumiți comercianți.
Campanii de cash back, adică returnarea în cont unui anumit procent din banii cheltuiți pe achiziții.
Opțiunea de a încheia o asigurare de călătorie avantajoasă.
Rate fără dobândă la cumpărăturile efectuate în anumite magazine.
Dobândă ridicată dacă nu plătești soldul integral în fiecare lună.
Comisioane ascunse, precum comisionul de retragere numerar sau pentru utilizarea cardului în afara tării.
Risc de a supraîndatorare datorită tentației de a cheltui toții banii disponibili.
Impact asupra scorului de credit dacă plățile nu sunt gestionate corespunzător.
Costuri, comisioane și dobânzi
Valoarea costurilor, a comisioanelor și a dobânzilor variază în funcție de politicile fiecărei instituții financiare în parte, așadar, este bine să te documentezi corespunzător înainte de a face o alegere. Iată care sunt cele mai comune costuri asociate unui card de credit:
Comision de emitere a cardului. Acesta diferă în funcție de tipul de card pe care îl alegi: Silver, Gold, Premium, etc;
Cost lunar/anual de administrare.
Comision de retragere a banilor de la ATM, deseori un procent din valoarea totală a sumei retrase.
Comision de conversie valutară, acesta se percepe în cazul tranzacțiilor efectuate în altă monedă decât moneda cardului.
Dobânda curentă stabilită la data încheierii contractului, pentru obținerea limitei de credit.
Dobândă penalizatoare pentru neplată care se aplică în cazul în care nu restitui banii cheltuiți în timp util.
Condiții de eligibilitate
Condițiile de eligibilitate pentru obținerea cardurilor de credit pot să difere de la o instituție financiară la alta. Iată care sunt cele mai comune, valabile atât în cazul băncilor, cât și în cazul în care optezi pentru un card de credit IFN:
vârsta minimă de 18 ani;
să fii angajat și să obții venituri lunare constante care să fie raportate la ANAF.
Pe lângă acestea, unele instituții ar putea solicita și următoarele:
un istoric de creditare fără probleme;
vechime de minimum 3 luni la locul de muncă.
Există situații în care poți obține un card de credit doar cu buletinul, dacă îndeplinești condițiile minime de eligibilitate.
Rolul scorului de credit
Pentru că un card de credit se obține în urma unui împrumut, instituția financiară calculează un scor de credit care îi arată probabilitatea ca solicitantul să ramburseze banii la timp. Denumit și scorul FICO, scorul de credit reprezintă practic un număr care pornește de la 300 (foarte rău) la 850 (foarte bine) și care se obține în urma interogării Biroului de Credit.
Astfel, cu cât scorul tău se apropie mai mult de 850, cu atât șansele tale de a obține un card de credit sunt mai mari.
Cum găsești cel mai bun card de credit
Cea mai ușoară și rapidă metodă de a găsi cardul de credit perfect pentru tine este să compari ofertele pe baza anumitor criterii, precum dobânda sau condițiile de rambursare. Pentru a face acest lucru poți să te deplasezi în agențiile instituțiilor financiare pentru a discuta cu un consultant sau poți alege să obții toate aceste informații online. Folosindu-te de modalitatea din urmă, economisești timp și poți obține un card de credit online rapid.
Cum previi frauda
Pentru că înțelegem cât de importantă este securitatea pentru tine atunci când folosești cardul, îți punem la dispoziție câteva informații utile despre cele mai întâlnite tipuri de fraudă și cum le poți evita.
Skimming
Skimming-ul este procesul de copiere a datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale care pot fi montate pe fanta de introducere a cardului în ATM sau pe POS. Iată cum poți să te ferești de o astfel de fraudă:
Nu permite comercianților să manipuleze cardul în afara razei tale vizuale.
De fiecare dată când introduci PIN-ul, acoperă tastatura cu cealaltă mână.
Nu folosi ATM-uri care conțin urme de vandalism, adeziv sau modificări neautorizate.
Phishing
Acesta este un tip de atac cibernetic proiectat să inducă oamenii în eroare pentru a dezvălui informații confidențiale. Iată cum poți să previi un caz de phishing:
Nu oferi informații despre cardul tău persoanelor cărora nu dorești să le dai acces la banii tăi.
Dacă primești un email din partea instituției financiare prin care ți se cer anumite date personale, contactează consultanții din agențiile fizice.
Indiferent de motivul pentru care îți dorești să obții un card de credit, nu uita să te informezi cu privire la ofertele existente pe piață pentru a te asigura că faci cea mai potrivită alegere pentru tine. Odată ce ai obținut banii de care ai nevoie, utilizează-i responsabil și achită la timp factura cardului de credit pentru a evita posibile penalizări.
Obținerea unui card de credit poate fi o decizie foarte bună, însă este important să folosești instrumentul corespunzător.
Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.