Totul despre depozite bancare

Cuprins

Share
Tweet
Share

Depozitul bancar este unul dintre cele mai des utilizate produse bancare în scopuri de economisire, care îți permite să câștigi un venit suplimentar sub formă de dobândă. Cu toate acestea, cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, poate fi dificil să alegi cea mai bună variantă pentru nevoile tale financiare. De aceea, venim în ajutorul tău cu câteva informații care te pot ajuta să faci o alegere potrivită.

Cum funcționează depozitele bancare

Depozitele sunt potrivite pentru cei care au reușit să economisească o anumită sumă de bani pe care nu plănuiesc să o cheltuiască într-o perioadă specifică de timp. Modul de funcționare al acestora este unul destul de simplu: depui suma de bani dorită în depozitul ales, iar banca îți plătește o dobândă a cărei valoare poate fi influențată de fondurile depuse, perioada aleasă, dar și de tipul de depozit pentru care optezi.

Tipuri de depozite bancare

În funcție de modalitatea de plată a dobânzii:

  • Depozite bancare cu capitalizare automată. În cazul acestor depozite, dobânda generată este adăugată în mod regulat la soldul inițial al depozitului, creând un nou sold. Acest nou sold este considerat ca bază de calcul pentru a genera dobândă în perioada următoare.

  • Depozite bancare fără capitalizare. Atunci când vorbim despre depozitele fără capitalizare, dobânda generată nu este adăugată la soldul inițial al depozitului, ci va fi virată direct în contul tău curent.

În funcție de dobândă:

  • Depozite bancare cu dobândă fixă. Acestea sunt depozite în care rata dobânzii este stabilită la momentul depunerii și rămâne neschimbată pe toată durata depozitului.

  • Depozite bancare cu dobândă variabilă. În cazul acestor depozite, rata dobânzii se poate modifica în timp, în funcție de schimbările ratei dobânzii pe piața financiară. Așadar, dacă apelezi la un depozit bancar cu dobândă variabilă, este bine să știi că dobânda poate să scadă sau să crească în timp, în funcție de evoluția pieței interbancare.

    Află mai multe despre dobânda fixă și dobânda variabilă.

    Click aici!

În funcție de reînnoire:

  • Depozite bancare cu prelungire automată. Acestea sunt depozite în care banca prelungește automat depozitul la scadența acestuia, cu aceeași durată și rată de dobândă. În cazul în care deschizi un astfel de depozit și totuși dorești să retragi banii la scadență, este necesar să informezi banca în prealabil.

  • Depozite bancare fără prelungire. Acestea sunt depozite în care banca îți virează banii și dobânda acumulată, în cont, la data scadentă.

Condiții generale pentru constituirea unui depozit

Indiferent de tipul de depozit pentru care optezi, există câteva condiții generale pe care trebuie să le îndeplinești și care pot să difere de la o bancă la alta. Iată care sunt cele mai des întâlnite:

  • Vârsta minimă de 18 ani.

  • Existența unui cont curent la aceeași bancă la care dorești să-ți deschizi depozitul.

  • Depunerea unei anumite sume minime. De exemplu, unele bănci acceptă chiar și 100 de lei pentru deschiderea unui depozit.

  • Constituirea depozitului pe cel puțin o lună. Această condiție diferă de asemenea de la o bancă la alta. Unele bănci, de exemplu, nu acceptă deschiderea unui depozit pe o perioadă mai mică de 3 luni.

Dacă îndeplinești condițiile solicitate, există câteva beneficii de care te poți bucura atunci când îți deschizi un depozit, cum ar fi:

  • Zero comision deschidere depozit;

  • Zero comision depunere;

  • Zero comision de administrare;

  • Zero comision la lichidarea depozitului la termen.

Desigur, și aceste beneficii pot să difere de la o bancă la alta, așa că cel mai bine este să te documentezi suficient înainte de a face o alegere. Partea bună este că poți face asta online, cu ajutorul platformelor de comparare a produselor bancare sau poți să mergi în unitățile bancare pentru a discuta cu un consultant.

Avantajele și dezavantajele depozitelor bancare

Înainte de a alege să îți plasezi fondurile economisite în depozite bancare, este bine să cunoști avantajele, dar și dezavantajele acestora.

De departe, cel mai mare avantaj al depozitelor bancare este faptul că îți permit să obții venituri suplimentare, fără efort. Dacă ai deja bani economisiți, în loc să îi ții într-un cont curent sau chiar numerar, în locuință, poate fi mai avantajos pentru tine să îi depui într-un depozit și să te bucuri de dobânda pe care o primești de la bancă.

Un alt avantaj al depozitelor bancare este faptul că acestea sunt considerate a fi printre cele mai sigure modalități de economisire deoarece sunt garantate către FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare).

În ceea ce privește dezavantajele, cel mai mare aspect pe care trebuie să îl ai în vedere în cazul depozitelor bancare este perioada de constituire. Pentru a obține un venit suplimentar cât mai mare din dobândă, este bine să alegi o perioadă de constituire cât mai îndelungată. Acest lucru înseamnă că, pe perioada respectivă, dacă dorești să obții dobânda stabilită în prealabil, nu vei avea acces la banii depuși.

Totodată, de cele mai multe ori, dobânda oferită de bănci nu ține pasul cu inflația. Așadar, chiar dacă ții banii în depozit, există posibilitatea ca aceștia să se deprecieze în timp.

Indiferent de depozitul pe care îl alegi, constituirea unui astfel de cont îți poate aduce un venit suplimentar, fără efort. Cu toate acestea, nu uita că potrivit reglementărilor în vigoare, pentru veniturile din dobânzi de datorează 10% impozit pe venit. Așa că, în cazul în care faci o simulare să estimezi suma pe care o primești din dobândă, ia în calcul și acest aspect.

Autor:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved