Obiective financiare pentru anul acesta

Cuprins

Share
Tweet
Share

Rezoluțiile și obiectivele stabilite de Anul Nou vin în toate formele și dimensiunile posibile. Finanțele personale reprezintă o categorie populară atunci când vine vorba de obiectivele anuale. Poate ești una dintre acele persoane care și-au stabilit obiectivul de a avea o structură financiară mai solidă, de a economisi mai mult sau de a aloca o mai mare parte din venituri către investiții. Toate aceste obiective sunt bune, dar și foarte diferite, și vor necesita eforturi diferite. Totuși, ceea ce au în comun este că șansele de reușită cresc atunci când există un plan de acțiune.

Suntem în iulie, au trecut deja șapte luni din 2023. Evaluând ultimele șapte luni, cum merg cu adevărat lucrurile? Câte obiective financiare ți-ai atins sau la câte lucrezi activ? Ai reușit să faci față provocărilor? Acest articol vine cu câteva sfaturi și trucuri despre cum să treci peste momentele dificile, dar și cu sfaturi pentru cei care au nevoie de un imbold pentru a începe.

Obține o imagine de ansamblu

Un loc bun pentru a începe este întotdeauna să obții o imagine de ansamblu. Ce obiectiv ți-ai stabilit, cât timp ai nevoie pentru a-l atinge și de ce fel de resurse ai nevoie? Nu există îndoială că drumul către avansul pentru o casă va fi mult mai lung decât cel către un telefon mobil nou. Totuși, acest lucru depinde de situația individuală, de punctul de plecare și de condiții. Este important să obții o estimare a faptului dacă obiectivul propus este realist, mult prea ambițios sau, dimpotrivă, mult prea ușor de atins.

Creează un buget

După ce ai obținut o imagine de ansamblu, următorul pas este să pregătești un buget. Conținutul și elementele bugetului vor fi influențate de obiectivele tale. Dacă țelul tău este de a avea un control mai bun asupra finanțelor personale, ar trebui să îți creezi un buget lunar, astfel încât să poți ține evidența cheltuielilor mai ușor. Cel mai bine este să pregătești bugetul pe baza unei "luni normale", când nu ai avut cheltuieli neașteptate sau cheltuieli mai mari decât în mod normal.

Economisește

Un alt obiectiv întâlnit frecvent este economisirea, fie pentru un scop specific, fie în general. Fiecare persoană are posibilități diferite când vine vorba de economisire. Suma pe care o poți economisi în fiecare lună depinde, evident, de echilibrul dintre venituri și cheltuieli. Aici, bugetul lunar menționat anterior poate fi de mare ajutor. Dobânda conturilor de economii este în general destul de scăzută, dar totuși, această variantă este mai bună decât păstrarea banilor pe card sau în contul de debit. Poți stabili un procent din venit pe care să-l depui lunar în contul de economii, de exemplu 10%, și cel mai bine este să programezi un transfer lunar recurent în ziua în care primești salariul, astfel încât să nu fii tentat să cheltuiești surplusul de bani. Practic, economisești fără efort adițional și fără să observi.

Investește

Investirea banilor este o altă formă de economisire, diferită și cu potențial de profitabilitate mai ridicat. Cu toate acestea, trebuie subliniat că în investiții, randamentele mai mari vin adesea cu un risc mai mare.

Investițiile în acțiuni necesită un nivel minim de cunoștințe despre Bursa de Valori și o abordare strategică. Înainte de a cumpăra acțiuni, este necesar să faci cercetări temeinice despre compania respectivă, dar și să urmărești piața pentru a găsi momentul potrivit pentru a cumpăra și vinde. Dacă ești la început de drum, începe prin:

  • Documentarea cât mai mult despre istoricul și planurile companiei.

  • Investirea unei sume modice.

  • Diversificarea riscurilor: nu pune toate ouăle în același coș, investește sume mici în mai multe companii cu profiluri diferite (industrie, locație), astfel încât și riscul să fie mai mic.

Află mai multe despre investiții din Ghidul nostru pentru începători

Click aici

Fondurile mutuale reprezintă o altă metodă populară de creștere a capitalului. Avantajul investirii în fonduri mutuale constă în simplitate, acestea fiind administrate de o societate comercială. Fondurile mutuale se bucură de randamente considerabile și, în general, sunt recomandate ca investiții pe termen lung. Este important să subliniem că un fond, la fel ca și acțiunile, fluctuează ca valoare și poate crește sau scădea. Există mai multe tipuri de fonduri mutuale, precum:

  • Fonduri monetare în titluri de stat și depozite bancare: asociate cu cel mai mic risc.

  • Fonduri de acțiuni: au cel mai mare randament, dar și cel mai mare risc, deoarece peste 50% din investiții sunt în acțiuni.

  • Fonduri de obligațiuni: portofoliul este compus în mare parte din instrumente monetare și obligațiuni, până la 90%, restul portofoliului fiind completat de acțiuni.

  • Fonduri diversificate: formate din acțiuni (în proporție de maximum 45%) și instrumente monetare în proporții aproape egale.

  • Alte fonduri care nu se încadrează în nicio dintre categoriile enumerate; câștigurile și riscurile nu pot fi generalizate, depind de tipul de fond.

Finanțare online

Contractarea unui împrumut nu face parte din aceeași categorie cu economisirea și investițiile și nu ar trebui să fie o parte constantă a bugetului lunar. Cu toate acestea, uneori, un împrumut poate fi necesar pentru a depăși o lună mai dificilă din punct de vedere financiar. Pot apărea situații imprevizibile, iar nimeni nu poate prevedea o defecțiune a mașinii sau o urgență medicală. În astfel de situații, un credit rapid poate fi o opțiune potrivită sau poate fi singura opțiune disponibilă, în special dacă nu vrei să retragi bani din contul de economii sau să vinzi câteva acțiuni. Este important, totuși, să nu soliciți o sumă mai mare decât ai nevoie cu adevărat, deoarece rambursarea împrumutului reprezintă o parte esențială, iar de regulă creditele de consum au o dobândă destul de mare, mai mare decât randamentul pe care îl poți obține din investiții sau din contul de economii.

Sperăm că aceste informații îți vor fi de folos, fie ca un ghid, fie ca sursă de inspirație. Dacă nu ai început încă să lucrezi la îndeplinirea obiectivelor pe anul curent, nu te descuraja, niciodată nu este prea târziu!

Autor:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved