Ghid de eficiență energetică

Cuprins

Share
Tweet
Share

În contextul schimbărilor climatice și a consumului accelerat de resurse, Uniunea Europeană a început să pună tot mai mult accent pe obținerea eficienței energetice. Astfel, în 2018, liderii UE au stabilit un obiectiv de reducere a consumului de energie cu cel puțin 32,5% până în 2030. Acest obiectiv se aplică atât la nivel macroeconomic, cât și microeconomic. 

Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre eficiența energetică și cum o poți obține.

Ce este eficientizarea energetică

Eficientizarea energetică este un proces prin care sunt luate măsuri de utilizare eficientă a resurselor de energie, fără a influența negativ calitatea vieții. 

În cadrul acestui proces sunt incluși următorii factori:

 • Energia – aceasta se referă toate formele de produse energetice, de la combustibili și energie termică, la energie electrică.

 • Instalațiile – soluțiile tehnice implementate pentru obținerea eficienței energetice.

 • Factorul uman – deciziile și comportamentul zilnic care influențează consumul de resurse.

Cum știm când este timpul pentru a implementa schimbări

Există mai multe motive care indică necesitatea implementării unor schimbări pentru a obține eficiență energetică. În timp ce unele dintre ele afectează oamenii la nivel individual, altele au un impact global, care afectează mediul înconjurător și cel economic. 

Iată câteva motive care demonstrează necesitatea implementării unor soluții pentru a obține eficiență energetică:

 • Creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale – acest factor ne influențează pe fiecare în parte, având în vedere că în UE s-a înregistrat o creștere de peste 150% între iulie 2021 și iulie 2022.

 • Dependența generală de combustibili fosili, Rusia fiind principalul furnizor pentru UE.

 • Creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră care duce la schimbări climatice.

Care sunt avantajele eficientizării energetice

Implementarea soluțiilor pentru obținerea eficientizării energetice are numeroase avantaje. Iată care sunt cele mai importante:

 1. Reducerea costurilor – atunci când implementezi soluții de eficientizare energetică și ai un comportament orientat spre consumul eficient de resurse, vei constata o scădere a costurilor cu energia electrică și gazele naturale.

 2. Îndeplinirea angajamentului național față de UE care constă în creșterea nivelului de eficiență energetică și de a reduce emisiile de carbon.

 3. Protejarea mediului – reducerea consumului de resurse va avea un impact pozitiv asupra sănătății mediului înconjurător.

Soluții pe care le poți implementa pentru a obține eficiență energetică

Fiecare dintre noi avem responsabilitatea protejării mediului, motiv pentru care este important să implementăm soluții pentru a obține eficiența energetică necesară.

Soluții pentru economisirea gazelor naturale:

 • Verifică centrala termică și instalația. Dacă centrala termică este una veche, poți să o înlocuiești cu una nouă, cu condensare. Totodată, nu uita să verifici țevile – acestea trebuie să fie bine izolate pentru a nu pierde căldură și pentru a evita risipa apei calde.

 • Folosește un termostat inteligent pentru a seta o temperatură optimă în locuință.

 • Aerisește periodic caloriferele pentru a te asigura că funcționează în parametri optimi și nu amplasa piese de mobilier în fața acestora deoarece îngreunează pătrunderea căldurii în locuință.

Soluții pentru economisirea energiei electrice:

 • Folosește, pe cât posibil, aparate electronice și electrocasnice care fac parte din clasa A – cea mai eficientă energetic.

 • Scoate din priză aparatele electronice și electrocasnice care permit acest lucru, atunci când nu le folosești. Chiar dacă nu le utilizezi, cât timp sunt conectate la priză, acestea consumă energie electrică.

 • Înlocuiește becurile clasice cu unele de tip LED. Acestea din urmă consumă de până la 5 ori mai puțin și au o durată de viață mai mare.

Care sunt costurile eficientizării energetice

După cum se poate observa în soluțiile oferite mai sus, unele dintre acestea necesită doar mici schimbări în comportamentul de consum, deci nu te costă nimic pentru a le implementa. Cu toate acestea, alte soluții care te ajută să obții o eficiență energetică mai mare, presupun investirea unei anumite sume de bani. Deși la început astfel de investiții par a fi costisitoare, beneficiile pe termen lung demonstrează rentabilitatea lor. 

Programe pe care le poți accesa pentru a implementa soluții de eficientizare energetică

1. Casa eficientă energetic

Prin intermediul acestui program poți obține o finanțare nerambursabilă în procent de maximum 60% din cheltuielile totale, cu o limită maximă 70.000 de lei. Iată câteva tipuri de costuri care sunt eligibile în acest program:

 • Cheltuielile cu lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopă ale clădirii.

 • Panouri solare termice, inclusiv sistemele de stocare a energiei termice.

 • Dotarea, înlocuirea, reabilitarea componentelor instalației interioare.

 • Cheltuielile cu lucrările de reabilitare/modernizare a sistemului de iluminat aferent clădirii.

2. Casa verde – fotovoltaice

Prin intermediul acestui proiect poți obține fonduri privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum.

3. Rabla pentru electrocasnice

Este un program național care are drept scop oferirea de suport pentru înlocuirea echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Opțiuni de finanțare

 • Granturi UE – în acest caz, proiectele cu scopul protejării mediului sunt finanțare parțial de UE și parțial din alte surse. Un exemplu de program care se încadrează în această categorie este „LIFE” – singurul program la nivel de UE dedicat exclusiv combaterii schimbărilor climatice. Acest program este adresat organizațiilor și poate fi potrivit pentru tine dacă administrezi o societate cu obiective sustenabile.

 • Credite bancare – acestea sunt adresate atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice. Dacă organizațiilor le sunt solicitate documente precum bilanțul contabil și acte care confirmă desfășurarea activității, în ceea ce privește persoanele fizice, acestora li se cere să demonstreze obținerea unui anumit venit lunar și vechimea la locul de muncă. Dacă te gândești să accesezi un astfel de împrumut pentru a-ți pune în aplicare ideile sustenabile, nu uita să ții cont de termenul de aprobare care, de cele mai multe ori, este destul de mare și poate dura câteva luni.

 • Credite nebancare – acestea pot fi obținute de la instituții financiare nebancare și, spre deosebire de creditele bancare, au un proces mai rapid de obținere a împrumutului, cu un minim de documente necesare.

Fazele eficientizării energetice

Procesul de eficientizare energetică nu este unul complicat, însă presupune parcurgerea unor pași. Iată care sunt aceștia:

1. Analiza situației actuale și identificarea oportunităților de eficientizare energetică – acest lucru are loc în urma unui audit energetic realizat de către auditori atestați. În urma acestei etape se obține raportul de audit energetic al clădirii, necesar în cazul în care optezi pentru un program sau un credit de finanțare.

2. Identificarea soluțiilor potrivite – în funcție de rezultatele raportului de audit energetic, ai posibilitatea de a identifica soluțiile pe care poți să le aplici pentru a obține eficiența energetică dorită. Tot în această etapă, poți să te documentezi și să alegi furnizorii care îți oferă soluțiile de care ai nevoie. În acest mod, vei putea să și estimezi de ce sumă de bani ai nevoie pentru realizarea investiției.

3. Realizarea investiției – odată ce ai identificat soluțiile, poți opta pentru obținerea unor surse de finanțare nerambursabile sau a unui împrumut pentru a obține banii necesari.

Dacă te gândești să apelezi la o finanțare nerambursabilă, vei avea nevoie să realizezi un proiect care să demonstreze eficiența investiției pe care dorești să o faci. Abia apoi vei putea depune cererea de finanțare spre aprobare. Pentru a trece mai ușor peste acest proces, poți să apela la ajutorul unui consultant în fonduri nerambursabile. Dacă, în schimb, apelezi la un împrumut IFN, procesul este mult mai simplu deoarece nu este necesar să justifici modul în care cheltuiești banii și, spre deosebire de banii obținuți prin fonduri nerambursabile care pot ajunge la tine la distanță de câteva luni bune după aprobarea proiectului, de banii obținuți cu ajutorul împrumutului te poți bucura la câteva ore după aprobarea acestuia.

Eficientizarea energetică are beneficii pe termen lung, motiv pentru care orice investiție făcută în acest sens va fi una inteligentă. Profită de informațiile din acest articol și implementează soluțiile necesare pentru a obține eficiența energetică dorită care să te ajute să economisești și să protejezi mediul înconjurător.

Autor:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Articole relevante

17 ianuarie 2024
Tipuri de instituții financiare
Înțelegerea tipurilor de instituții financiare te va ajuta să determini unde să mergi atunci când ai nevoie de un împrumut. Fiecare are o serie de avantaje.
Citește mai mult
17 ianuarie 2024
Tot ce trebuie să știi despre Programul „Noua Casă”
Află mai multe despre Programul Noua Casă, unul dintre cele mai populare împrumuturi destinate tinerilor și familiilor care doresc să-și cumpere prima locuință.
Citește mai mult
17 ianuarie 2024
Ce este o casă inteligentă?
Află mai multe despre tehnologia caselor inteligente. Descoperă beneficiile confortului și eficienței energetice prin intermediul unei case inteligente.
Citește mai mult
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved