Cum să gestionezi bugetul pe perioada studenției

Cuprins

Share
Tweet
Share

Începutul vieții de student reprezintă o etapă importantă în viața unui adult, marcând primul pas către independență, cu noi responsabilități și priorități. Pentru mulți oameni, începerea studiilor implică și mutarea într-un oraș nou, fie într-un cămin studențesc, fie într-un apartament împărțit cu alți studenți. Această nouă etapă vine cu schimbări multiple, inclusiv un cerc social nou, un mediu educațional diferit și o mai mare independență. Odată cu independența vin și responsabilitatea gestionării finanțelor personale, ceea ce pentru mulți tineri studenți poate fi o provocare.

În acest articol, dorim să oferim studenților și tinerilor câteva sfaturi și trucuri pentru a începe viața de adult în mod corespunzător și pentru a gestiona mai bine și mai eficient finanțele personale.

Creează o listă cu toate sursele de venit:

Ai obținut un loc de muncă potrivit pentru studenți, cu jumătate de normă sau program flexibil? Foarte bine! Asigură-te că îl incluzi pe listă. Primești sprijin financiar și de la părinți? Ai obținut o bursă de studii? Perfect! Notează toate aceste venituri și calculează suma totală, astfel încât să obții o imagine de ansamblu a bugetului tău lunar.

Repetă același proces și pentru cheltuielile lunare obișnuite:

Acestea includ, de obicei:

 • Chirie și utilități.

 • Costurile asociate transportului: abonamentul de transport în comun, închirierea unui scooter sau utilizarea taxi-urilor/Uber. Ai mașină? Asigură-te că incluzi costurile asigurării, rovinietei și combustibilului.

 • Alte facturi (abonament telefon, abonamente media, internet etc.).

 • Rate bancare.

 • Costul alimentelor (aici poți include și mesele luate în oraș).

După ce ai dedus toate aceste cheltuieli din venitul lunar, poți vedea cât de bine te descurci în gestionarea bugetului. Dacă la sfârșitul lunii mai ai bani în cont, îi poți depune într-un cont de economii, îi poți investi sau îi poți cheltui în funcție de preferințele tale. Pe de altă parte, dacă de multe ori rămâi fără bani și ești nevoit să te împrumuți sau să ceri sprijin financiar de la părinți, este posibil să fie necesar să faci anumite ajustări.

Sfaturi pentru economisirea banilor:

După ce ai întocmit și analizat listele și ai o privire de ansamblu asupra surselor de venit și cheltuielilor, este timpul pentru o auto-reflecție. Următoarele întrebări te pot ajuta:

 • Sunt mulțumit de comportamentul meu de consumator?

 • Cheltui mai mult decât îmi permit?

 • Pot economisi (mai mulți) bani în vreun fel?

 • Am nevoie de venituri suplimentare?

Dacă răspunsul la ultima întrebare este afirmativ, sfaturile de mai jos despre economisirea banilor în viața de zi cu zi te pot ajuta:

 1. Înainte de a merge la supermarket, asigură-te că mănânci ceva și pregătește o listă cu alimentele de care ai nevoie. Este dovedit științific că oamenii au tendința de a cumpăra mai multe alimente și mai puțin sănătoase atunci când fac cumpărături cu stomacul gol. Poate fi tentant să adaugi mai multe produse în coșul de cumpărături, însă o listă te poate ajuta să rămâi în buget. De asemenea, atunci când cumpărăm mai mult decât avem nevoie, multe produse expiră sau se deteriorează. Cumpărând doar ceea ce avem nevoie, evităm risipa de alimente.

 2. Profită de ofertele speciale destinate studenților oferite de multe companii, restaurante și bănci.

 3. Articolele second-hand sunt mai practice și mai ieftine! Indiferent dacă este vorba de mobilier, electrocasnice sau haine, magazinele second-hand merită atenția ta! Aceste articole nu sunt doar mai ieftine, ci contribuie și la protejarea mediului înconjurător.

 4. Compară prețurile înainte de a cumpăra: folosește instrumentele disponibile gratuit pe internet și compară prețurile înainte de a merge la cumpărături sau de a plasa o comandă online. Aceste instrumente pot fi folosite atât pentru produse alimentare, cât și pentru achiziții mai mari.

 5. Educația financiară: dacă nu ai suficient timp și energie pentru a citi cărți despre educație financiară, nu uita că internetul este o sursă excelentă de informații, de la trucuri despre economisire până la ghiduri despre investiții. Găsești videoclipuri pe YouTube, podcast-uri și articole care te pot ajuta. Profită de toate aceste resurse gratuite și lasă-te inspirat!

Credite pentru studenți:

Creditele nu ar trebui să fie prima soluție care ne vine în minte atunci când avem probleme financiare, însă cu siguranță creditele pentru studenți reprezintă o alternativă pentru finanțarea cheltuielilor. În România, aceste credite nu sunt la fel de răspândite și populare ca în alte țări, cum ar fi SUA, datorită costurilor relativ reduse pe care le au studenții în România. Totuși, popularitatea creditelor pentru studii crește treptat și în România. Numeroase bănci oferă oferte atractive, cu rate de dobândă scăzute și condiții rezonabile. Înainte de a solicita un credit, asigură-te că ai cu adevărat nevoie de el și că ai toate informațiile necesare pentru a lua o decizie informată.

Autor:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved